'Opdrachtgevers: wees specifiek in je innovatievraag.'

In gesprek met Frank Groot

dinsdag 14 januari 2020
Afbeelding 'Opdrachtgevers: wees specifiek in je innovatievraag.'

Bouwend Nederland vroeg aan KWS: Hoe kunnen we als sector nog innovatiever worden en wat kunnen we daarin gezamenlijk doen? De crux om innovatie van de grond te krijgen zit in een goede samenwerking tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en ingenieursbureaus, vindt Frank Groot, directeur KWS Infra Rotterdam. “In je eentje komt de ontwikkeling stil te staan.”

Om innovatieve oplossingen ook daadwerkelijk toe te passen in infraprojecten is een hechte samenwerking tussen de betrokken partijen een vereiste, daar is Groot van overtuigd. “Wie niet uitkijkt, bedenkt innovaties waar de klant helemaal geen behoefte aan heeft. Ik zou opdrachtgevers willen meegeven: wees specifiek in je uitvraag. Waarop wil je precies innoveren? Als je bijvoorbeeld vraagt om een duurzame vorm van verlichting, dan bedenkt de markt daar ongetwijfeld een goede oplossing voor. In traditionele aanbestedingstrajecten is de innovatievraag vaak nog te breed. De komende vijf jaar zullen we er in deze branche qua innovatie harder aan moeten trekken en intensiever moeten samenwerken.”

Dijkoplossing

Onlangs ging KWS aan de slag met zo’n innovatievraag van een waterschap dat opzoek was naar een duurzame dijkoplossing. In samenwerking met een ingenieursbureau bedacht KWS Diepe Grondstabilisatie: een manier om de lokale grond te stabiliseren en verstevigen, in plaats van af te graven en klei terug te plaatsen. “Een mooi samenwerkingstraject, waarbij we invulling konden geven aan een concrete vraag”, aldus Groot. “Deze buitenlandse methode van grondstabilisatie hebben wij naar Nederland gehaald en inmiddels bij vier projecten toegepast. Doordat met deze techniek geen nieuwe grond hoeft te worden aangevoerd, biedt het wellicht zelfs mogelijkheden in het huidige PAS- en PFAS-vraagstuk.”

PlasticRoad

KWS is landelijk bekend van haar asfaltspecialisme, maar is ook actief in de rest van de infraketen: van geluidsschermen en sportvelden tot riolering en waterbouwkundige werken. Door de decentrale organisatie en samenwerking binnen VolkerWessels werkt KWS voor zowel grote als kleine opdrachtgevers. “Eén van onze recente innovaties is de PlasticRoad: een wegdek op basis van gerecycled plastic dat tevens ruimte biedt voor (tijdelijke) waterberging, kabels en leidingen. Vorig jaar hebben we als pilot een stuk fietspad in Zwolle en Giethoorn neergelegd. Door middel van sensoren in de PlasticRoad meten we continu de prestaties van de pilots. Met de bevindingen van die twee testlocaties en verder onderzoek bekijken we nu met onze PlasticRoad-partners Wavin en Total hoe we dit concept marktgereed gaan krijgen. We proberen bij deze innovatie het spel van vraag en aanbod om te draaien en een product neer te zetten waarvan opdrachtgevers nu nog niet weten dat ze het straks allemaal willen hebben.”