Veiligheidsbewustzijn op de vloer bij Alsema B.V.

dinsdag 19 mei 2020
Afbeelding Veiligheidsbewustzijn op de vloer bij Alsema B.V.

De aandacht voor veiligheid is in sectoren als de bouw, waar medewerkers blootgesteld kunnen worden aan risicovolle situaties, steeds meer aan de orde van de dag. Ook bij aannemersbedrijf Alsema B.V. uit Zuidlaren is sinds enkele jaren de focus op veiligheidsbewustzijn toegenomen.

In samenwerking met Stichting Vlink hebben ze dit thema met beide handen aangegrepen en treffen ze maatregelen om meer bewustwording te creƫren op de werkvloer en de risico"s van de werkzaamheden van hun medewerkers te beperken.

Frisse wind

"Twee jaar geleden hebben mijn broer en ik het bedrijf overgenomen van onze vader en oom. We voelden dat het tijd was voor een frisse wind. Hoewel veiligheid in onze organisatie altijd hoog op de agenda heeft gestaan, zijn we opnieuw actief na gaan denken over dit thema", aldus directeur Rik Alsema. Het bedrijf dat in 1927 werd opgericht, is vandaag de dag actief in installatie, nutsinfra en de grotere kabel- en leidingprojecten. "Met het nadenken over de toekomst van ons bedrijf kwam er steeds meer aandacht voor veiligheidsbewustzijn."

Veilig vooruit

Alsema B.V. ging de samenwerking aan met de Groningse Stichting Vlink, een stichting die zich inzet voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van aannemers in de bouw. Ze ontdekten dat voor concrete aanpassingen op het gebied van veiligheid een gedragsverandering voor de hele organisatie nodig was, van management tot medewerkers en onderaannemers. "Stichting Vlink hield ons een spiegel voor", legt Alsema uit. "We zijn gesprekken aangegaan met onze medewerkers, hebben opleidingen aangeboden, workshops gehouden en veiligheidswaarden opgesteld. Bovendien proberen we de drempel te verlagen om veiligheidsproblemen bespreekbaar te maken. Het moet immers niet alleen nu, maar altijd goed blijven gaan."

Op de werkvloer

Zoals vaak met veranderingen, zorgt de nieuwe focus op veiligheidsbewustzijn voor wisselende reacties. Door enkele opdrachtgevers worden de veiligheidsaanpassingen niet met open armen ontvangen en ook sommige werknemers zetten hun vraagtekens bij de gewenste veranderende werk- en denkwijze. Toch overheerst de positiviteit over dit thema. Het hechte familiebedrijf is veel bewuster van de veiligheidsrisico's op de werkvloer en weet op welke vlakken ze dit kunnen verbeteren. "Voorheen waren het kantoor, de constructiewerkplaats en de werf vrij toegankelijk. Zo was de cultuur bij ons bedrijf. Nu zijn er aanpassingen doorgevoerd. Denk aan aparte parkeerplaatsen en open transportroutes met geordende grondstoffen."

Eerste stap

Dat veiligheidsbewustzijn de eerste stap is naar veiliger werken en een toekomstbestendiger bedrijf, realiseert Alsema zich maar al te goed: "Ik wil, zeker als directie, veiligheidsbewustzijn overdragen aan iedereen binnen onze organisatie. Voordat ik de drempel over stap naar de werkplaats sta ik zelf ook letterlijk even stil en verwissel ik mijn lakschoenen voor werkschoenen."

Op 2 september wordt er een gratis Training RI&E in Assen gegeven. Deze training is voor de gehele regio Noord in samenwerking met het meerjarenprogramma Veiligheid.