'Voor robotisering juist hele slimme mensen nodig'

dinsdag 19 mei 2020
Afbeelding 'Voor robotisering juist hele slimme mensen nodig'

In de vorige BNL vroeg Frank Groot van KWS Infra aan Jeroen Pat van TBI: hoe kunnen we robotisering in de toekomst op een goede manier inzetten en hoe verhoudt zich dat met duurzame inzetbaarheid van personeel? "Robotisering is hard nodig om grote stappen te zetten in onze branche", stelt Jeroen Pat, consultant smartTBI bij TBI SSC-ICT. "Automatisering moeten wij omarmen."

Als je al jarenlang hetzelfde doet, moet je je volgens Pat zorgen gaan maken want dat kan op de een of andere manier geautomatiseerd of gerobotiseerd worden. "Voor deze robotisering heb je juist steeds meer vakbekwame mensen nodig. De vraagstukken zullen steeds complexer worden. Daar komt steeds een digitale component bij om de hoek kijken."

'Je hebt vakmanschap nodig'

Al die software moet namelijk ook geschreven worden. "Zo ging het bijvoorbeeld mis met bedrijven die hun sollicitanten selecteerden met behulp van AI-software. Alleen mannen werden uitgekozen omdat het systeem leerde van menselijk gedrag uit het verleden, en toen werden alleen mannen geselecteerd. Je hebt vakmanschap nodig om deze problemen te herkennen. Hele slimme mensen zijn nodig om robotisering te kunnen toepassen."

Robotisering creëert banen

Door robotisering zullen zeker banen verdwijnen, maar het creëert ook banen. Deze banen zijn het gevolg van betere productiviteit en verdeling van werkzaamheden, stelt Pat. "De banen die verdwijnen, zijn vooral banen waarbij je voortdurend hetzelfde doet. Er blijft altijd behoefte aan specialistische vakmensen zoals een monteur op locatie. Een specialist kan reageren op alle situaties die hij tegenkomt. Daarvoor moet hij wel up-todate blijven maar dat draagt alleen maar bij aan de duurzame bedrijfsvoering."

Niet iedereen is echter blij om te horen dat zijn werk wordt gerobotiseerd. "Als je dat tegen een metselaar zegt, dan zal hij in eerste instantie niet staan te springen, maar als hij zich realiseert dat hij niet meer rechte muurtjes hoeft te maken (want dat doet de robot al) maar zich juist meer bezig kan houden met siermetselwerk, is dat een stuk uitdagender." Een voorbeeld hiervan is Voorbij Prefab, onderdeel van TBI. "Hier waren ze vroeger in de fabriek bezig met het timmeren van een betonmal met meerdere mensen. Nu maakt de robot dat in zes minuten met een nauwkeurigheid van een millimeter. In eerste instantie kijken mensen afwijzend naar veranderingen, maar als je ziet dat het je kan helpen, ontstaat een soort van blijheid."

Vergrijzing

Robotisering is volgens Pat broodnodig om voorbereid te zijn op de toekomst. "De branche heeft te maken met vergrijzing én een kleiner aanbod van nieuwe specialistische vakmensen. De digitale revolutie helpt ons. Wij geloven dat robotisering je kan helpen en dat je het niet gelijk moet afschieten. Door het te omarmen in je organisatie, kan het je op de lange termijn verder helpen."