Gemeente Hellevoetsluis: 'Stoppen met bouwen is geen optie'

woensdag 27 mei 2020

Wouter Saes

Adviseur Markt & Overheid Regio Randstad Zuid
Afbeelding Gemeente Hellevoetsluis: 'Stoppen met bouwen is geen optie'

Coronacrisis? In de Zuid-Hollandse gemeente Hellevoetsluis denken ze er niet over om de bouw stil te leggen. Integendeel: als het aan wethouder Peter Schop ligt, doen aannemers er nog een tandje bij. “Zolang het veilig kan, gaan we door met bouwen. Dat is nodig ook, want er is hier nog altijd een schreeuwend tekort aan woningen.”

“De crisis heeft natuurlijk een grote impact op het leven van eenieder”, aldus Peter Schop, wethouder namens de lokale partij IBH. “Maar gelukkig kunnen we op een veilige manier toch doorgaan met bouwen. Als je bij ons de stad binnenrijdt, zie je dat er overal bouwprojecten gaande zijn. We zijn volop in beweging.”

Er zitten soms zelfs voordelen aan de huidige situatie, vertelt Schop. “Bijvoorbeeld rond de opknapbeurt van het winkelcentrum. Daar zijn we lang mee bezig geweest, in heel prettige samenwerking met alle belanghebbenden (winkeliers, pandeigenaren, beheerders en bewoners), mede om eventuele overlast te beperken. Toen kwam de crisis en werd het ineens een stuk minder druk in de winkels. Hierdoor kon de uitvoering versneld plaatsvinden. Omdat er in het begin van de Coronacrisis meters gemaakt kon worden met bestraten, lopen we nu voor op schema. Dat toont aan hoe iets slechts, de crisis, ook goede dingen kan opleveren.”

Andere projecten zijn de verbouwing van het oude politiebureau en de omvorming van het postkantoor tot medisch centrum. Ook de aanleg van een nieuw sportcentrum met meerdere zwembaden, een sporthal en fitnessruimte is in volle gang.

Daarnaast is er grote behoefte aan nieuwe woningen voor de Hellevoeters, zoals de inwoners van de oude vestingstad zich noemen. Schop: “Zoals je in heel Nederland ziet, is er sinds de jaren 80 eigenlijk veel te weinig gebouwd. Daarom zijn we nu een inhaalslag aan het maken. Nu stoppen met bouwen is geen optie, dan is het leed niet te overzien.”

In overleg met de provincie, bouwbedrijven en andere betrokkenen probeert de gemeente zelfs projecten naar voren te halen. “We moeten koste wat kost voorkomen dat de bouw stil komt te liggen. Dan loopt de sector leeg en kunnen we straks helemaal niet meer doorbouwen. In het noord westen van de stad zijn er al jarenlang plannen om een wijk met in de eerste fase 360 woningen aan te leggen. We zijn nu aan het kijken of we dat kunnen opschalen naar tenminste 1.000. Dat is niet eenvoudig, want het gebied ligt buiten de rode contouren van de gemeente. Maar deze tijden vragen om een beetje flexibiliteit. Als overheid moet je de nek durven uit te steken, zeker als dit in het belang is van bedrijven en bewoners.”

Dit interview is onderdeel van de serie 'Wij zijn #doorbouwers'. Meer lezen?
Klik hier: https://www.debouwmaakthet.nl/doorbouwers/