Werkman Oost: wereldwijd succesvol in bedrijfskleding

donderdag 4 juni 2020
Afbeelding Werkman Oost: wereldwijd succesvol in bedrijfskleding

Wat hebben een petrochemisch bedrijf in Gabon, een grote regionale transporteur en de grootste bouwmaterialenfabrikant ter wereld met elkaar gemeen? Ze gebruiken alle bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen van Werkman Oost in Gorinchem. Het geheim, volgens directeur-eigenaar Bert Lindeboom? Topkwaliteit, on trend producten en vooral heel veel kennisuitwisseling.

Een groot deel van zijn tijd is Bert Lindeboom onderweg naar klanten door heel Nederland. Passessies voor nieuwe bedrijfskleding, adviseren over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, kennis delen over veiligheid op de bouw: Bert doet het allemaal. “Laatst was ik bij een klant waar op de bouwplaats veel jongens sneakers met versterkte neuzen droegen”, vertelt hij. “Hartstikke modieus natuurlijk, maar wel gevaarlijk als je ermee op een steiger gaat werken. Die sneakers hebben namelijk een gladde zool, zonder hak, waardoor je niet merkt dat je aan de rand van de steiger bent gekomen. Dat levert serieus gevaarlijke situaties op.”

Marktleider dankzij kennis

Dankzij dit soort kennis doen klanten graag zaken met Werkman Oost. Goed luisteren en blijven innoveren maakten het bedrijf groot. “We zijn marktleider op het gebied van snijbestendige kleding en handschoenen”, vertelt Bert. “Producten die we zelf hebben ontwikkeld, als antwoord op een vraag uit de markt. In eerste instantie werden ze vooral gebruikt in de glasindustrie. Nu zie je dat ook hout- en metaalbedrijven overstappen op snijbestendige handschoenen, omdat ook hun materialen vaak scherpe randen hebben.” Een andere grote afzetmarkt voor Werkman Oost is de petrochemische industrie. “Jaren geleden leverden we al aan Shell. Via die route wisten veel andere bedrijven in de olie-industrie ons te vinden. Wij ontwikkelden bijvoorbeeld een lichte vlamvertragende overall, die prettig draagt in een heet klimaat. Die verkopen we veel aan Afrikaanse petrochemische bedrijven.”

Voordeelpartner van Bouwend Nederland

In de bouwsector heeft Werkman Oost een uitstekende positie: het bedrijf is voordeelpartner van Bouwend Nederland, de grootste ondernemersorganisatie in de bouw en infra. “Bouwend Nederland biedt ons een fantastisch prestentatieplatform”, weet Bert. “Aangesloten bedrijven kopen bij ons tegen een gereduceerd tarief in. Zo snijdt het mes aan twee kanten. In gesprekken en toolboxmeetings delen we graag onze kennis, waarna we een bedrijf een aanbod op maat kunnen doen. Dat begint vaak met bedrijfskleding, maar onze hardlopers zijn persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen. Die verkopen we met pallets tegelijk.”

Corona

Bouw- en infrabedrijven werden door de stikstof- en PFAS-crisis enorm getroffen. Corona zette de economie op scherp en deed de retail zo goed als stilvallen. “Het enige wat wij kunnen doen is ervoor zorgen dat bedrijven zo veilig mogelijk kunnen werken”, zegt Bert. “Daarom bieden wij een inmiddels aanzienlijk Coronapakket, met handvloeistof, reflectievestjes en pictogrammen met afstandsaanduiding van anderhalve meter, handschoenen, brillen, gelaatsschermen en meer. Nieuwe kledingpakketten worden momenteel niet besteld. In deze tijd bellen we vaker met de klant om te informeren of alles goed gaat en of iedereen nog gezond is. Het is een rare tijd en we moeten elkaar helpen.”

Mee met de mode

Medewerkers van Werkman Oost hebben een diploma PBM’s. Ze kunnen adviseren over persoonlijke beschermingsmiddelen. Want kennis is onmisbaar in een bedrijf met het serviceniveau van Werkman Oost. “Al onze medewerkers hebben verstand van onze producten én van onze klanten. Bij ons zijn mensen van verschillende leeftijden in dienst, zodat we kunnen aansluiten bij wat speelt bij die doelgroep. Want ook bedrijfskleding is modegevoelig. Zo verkopen we de laatste jaren steeds meer smallere broeken en shirts, een trend die je ook in vrijetijdskleding ziet.” Hier verraadt zich Berts achtergrond in de retail. Voordat hij de groothandel begon, had hij succes met winkels voor mode, bedrijfskleding en survivalartikelen.

Optimale productenrange

Ook in technisch opzicht blijft Bert zijn kledingaanbod verbeteren. “Waterdichtheid en ademend vermogen worden steeds beter”, legt hij uit. “Dat geldt ook voor snijbestendige kleding. Met dunne en comfortabele materialen maken we nu kleding met een hoge snijklasse. Extra koele voeringen en stretchstoffen zorgen ervoor dat bedrijfskleding comfortabeler wordt. Al die innovaties verwerken we in ons eigen kledinglabel Zintex. Daarnaast bieden we merken als 3M, Mascot, Emma en Helly Hansen aan. Via onze contacten bij Shell zijn we bovendien verdeler voor Bulwark, een grote Amerikaanse partij. We hebben een productenrange waarmee we onze klanten optimaal kunnen bedienen.”

Echt Gorcums bedrijf

Bert zag de branche de afgelopen jaren veranderen: “Iedereen met een grote schuur en een internetaansluiting kan bedrijfskleding leveren. Maar dan heb je nog niet de kennis. Dat is waarmee wij ons onderscheiden. Daardoor weten klanten van over de hele wereld ons te vinden. Wat voor ons interessant is, is doorgroeien in Nederland. Er zitten in Nederland volop prachtige bedrijven. Wie weet wat we nog voor elkaar kunnen betekenen!”

Meer informatie?

Wil je meer weten over het ledenvoordeel met Werkman Oost? Neem dan contact op met BNL Ledenvoordeel of bel 079-3252166.