Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij digitaal afgetrapt

Zonnepanelen woningen
maandag 8 juni 2020

Met de handtekening van wethouder Lot van Hooijdonk is ‘Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij’ vrijdag 5 juni tijdens een digitale bijeenkomst officieel gelanceerd. Bouwend Nederland is een van de circa veertig deelnemers aan het project dat Utrecht moet verduurzamen.

De gemeente Utrecht pakt de energietransitie niet alleen aan maar samen met een groot aantal bedrijven en organisaties. Onderdeel van de aanpak is het ‘Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij’ dat de gemeente in de afgelopen maanden samen met zo’n veertig partners heeft opgesteld. Doel van het akkoord is om woningen en andere gebouwen in Utrecht energiezuinig te maken en te laten overstappen op schone energie. De deelnemende partijen hebben daar inmiddels 19 ‘deals’ voor gesloten; afspraken over concrete acties die helpen om die energietransitie te verwezenlijken. Bouwend Nederland is als een van die deelnemende partijen onder andere vertegenwoordigd in deals die gaan om opleiding. Er moeten immers voldoende goed opgeleide mensen zijn om Utrecht daadwerkelijk aardgasvrij te kunnen maken en de overstap naar duurzame energie te realiseren.

Digitale kick-off

Hoewel een aantal deals al van start is gegaan, was er nog geen officiële kick-off geweest voor ’Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij’. Dat is vrijdag 5 juni gedaan. De aanpak was wat anders dan gebruikelijk bij dit soort momenten. Geen grote bijeenkomst ditmaal waarbij alle partijen de handtekening zetten, het glas heffen en op de foto gaan maar een korte en krachtige uitvoering via videoconference. Het akkoord, een groot bord, was in de voorafgaande weken langs alle deelnemers gereisd om de handtekeningen te verzamelen. Siegfried Abdoelhafiezkhan, voorzitter van de afdeling Midden Nederland, ondertekende voor Bouwend Nederland. Tijdens de virtuele kick-off op 5 juni zette Lot van Hooijdonk, wethouder met onder meer mobiliteit, energie en groen in haar portefeuille, namens de gemeente Utrecht als laatste de handtekening. 

Gezamenlijke boodschap

Een fotomoment was er niet bij de aftrap, maar wel een videomoment. Alle deelnemers aan het Stadsakkoord hadden op video één zin ingesproken. Achter elkaar gezet in een filmpje vormen al die zinnen een gezamenlijke boodschap die de ambitie van de deelnemers en het doel van het akkoord overbrengt. Het filmpje is hier te bekijken.
Uiteraard werd er ook geproost op het mooie moment; speciaal daarvoor hadden alle circa 45 deelnemers aan de videobijeenkomst een borrelpakket thuisbezorgd gekregen.

 

Ruben Heezen Beleidsadviseur