Blubber en blije gezichten bij Bouwinspiratiedag in Veenendaal

woensdag 19 juni 2019
Afbeelding Blubber en blije gezichten bij Bouwinspiratiedag in Veenendaal

Voor het vijfde jaar op rij werd in Veenendaal op de dag voor de Dag van de Bouw de Bouwinspiratiedag georganiseerd. Een kleine 600 basisschoolleerlingen maakte op speelse wijze kennis met bouw en techniek.

Jong geleerd, oud gedaan. Vandaar dat de Food Valley-regio kinderen al op jonge leeftijd laat proeven aan de bouw. Speciaal voor basisschoolleerlingen in de wijde omtrek organiseerde de afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe samen met Knooppunt Techniek de Bouwinspiratiedag. Tussen de 550 en 600 kinderen werden met bussen van school opgehaald en naar de Veenderij gebracht (en later weer terug naar school gebracht) om daar in anderhalf uur tijd een enorme hoeveelheid indrukken op te doen. Vogelhuisjes timmeren, met een hijskraan een huisje in elkaar zetten, zand verplaatsen met een graafmachine en nog veel meer was er te doen en te zien.

BN’ers op de bouwplaats

De lokatie van het lustrum-evenement was anders dan bij de voorgaande vier edities. Het centrum van Veenendaal was geen optie meer. De Veenderij mag dan wat minder centraal liggen maar gelegen tussen tientallen in aanbouw zijnde woningen sprak de lokatie misschien juist wel meer tot de verbeelding. In ieder geval was het er zeker in de regenachtige ochtend lekker modderig. Voor de schoolkinderen geen probleem, die hadden het sowieso reuze naar hun zin. De aanwezigheid van Klaas van Kruistum droeg daar een steentje aan bij. De tv-presentator, geboren in Veenendaal, zoon van een aannemer en in 2016 ontmaskerd als de Mol, moest flink wat pas gebouwde vogelhuisjes van een handtekening voorzien. Samen met Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen opende Van Kruistum deze vijfde Bouwinspiratiedag.

(tekst loopt door onder de foto)

Kinderwijsheden

Van Kruistum was ook voorzitter van het themadebat waar naast Verhagen een aantal vertegenwoordigers van aannemers, opleidingsinstellingen en gemeenten aan deelnam. Vrolijk makend en verrassend onderdeel was de quiz waarbij de deelnemers moesten aangeven welk antwoord zij dachten dat de kinderen zouden geven op een aantal vragen. Bijvoorbeeld wat de reden zou zijn om niet in de bouw te gaan werken. “Dan moet je heel vroeg op!”, klonk het. Verrassender was één van de oplossingen voor het fileprobleem die de kinderen noemden. Niks méér gebruik maken van het OV, of méér wegen aanleggen. “Meer binnendóór rijden”, was het jeugdige advies. Maar de leerlingen van groep 7 en 8 zien het verkeersprobleem toch als iets tijdelijks. “Straks hebben we zweeftreinen, dan gebruiken we de auto niet meer”, was een voorspelling.