Nieuwe versie protocol Samen veilig doorwerken

dinsdag 30 juni 2020

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Nieuwe versie protocol Samen veilig doorwerken

Versie vijf is online van het protocol Samen veilig doorwerken. Dit protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten en alle werkenden over veilig werken in de bouw-, techniek- en installatiesector tijdens de coronacrisis. Ook aan bod komt de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden.

Het Protocol Samen Veilig Doorwerken versie 5 is 26 juni 2020 online geplaatst. 

Dit is er gewijzigd

  • Het is weer mogelijk om bij particulieren die tot de kwetsbare groepen behoren (met name ouderen en mensen met bestaande medische aandoeningen), naast de noodzakelijke ook reguliere werkzaamheden uit te voeren, mits zij hiervoor uitdrukkelijk toestemming geven.
  • De criteria voor thuisblijven in verband met klachten zijn aangepast. Daarnaast zijn coronatests inmiddels ruim beschikbaar en aanbevolen voor mensen met verkoudheidsklachten.
  • Het advies voor ventilatie in de auto is aangepast om gezondheidsschade door extreme luchtstroming te voorkomen.
  • Overmatig gebruik van desinfecterende middelen is schadelijk voor de huid. Inmiddels is duidelijk dat, waar mogelijk, het beter is om met water en zeep de handen te wassen. Daarnaast bevatten veel desinfecterende middelen ethanol ('alcohol denat.'). Dat is een stof die op de lijst van kankerverwekkende stoffen en processen van de Inspectie SZW staat. Ethanol mag op de werkvloer dus alleen gebruikt worden als er geen enkel alternatief mogelijk is.
  • Personen zonder eigen bedrijfsarts (bijvoorbeeld zzp-ers) kunnen gebruik maken van de bedrijfsartsen van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Als er vragen zijn of je wil meer informatie, dan kan dat via het dossier over de coronacrisis of via de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.