• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • BouwAcademie laat onderwijs en praktijk optimaal op elkaar aansluiten

BouwAcademie laat onderwijs en praktijk optimaal op elkaar aansluiten

Afbeelding BouwAcademie laat onderwijs en praktijk optimaal op elkaar aansluiten
vrijdag 10 juli 2020

Donderdag 9 juli 2020 hebben het ROC van Amsterdam, Bouwmensen Amsterdam en de Amsterdamse afdeling van Bouwend Nederland een uniek samenwerkingsverband ondertekend. Dit omdat er een grote vraag is naar goed opgeleid bouwpersoneel.

De feestelijke ondertekening werd gehouden aan het pand in de Verrijn Stuartweg in Diemen waar Bouwmensen Amsterdam en het ROC van Amsterdam - MBO College Noord al jaren samenwerken. MBO College Noord gaat al haar bouwopleidingen onderbrengen op deze locatie. Het pand wordt komend jaar verbouwd, waarna het ruimte biedt om jaarlijks enkele honderden bouwstudenten van de verschillende niveaus en opleidingen te huisvesten.

Betere aansluiting op praktijk

Door deze intensieve samenwerking sluit het onderwijs beter aan op de praktijk. Dit is belangrijk in de bouwwereld, benadrukt Florus Roelofsen, voorzitter van MBO College Noord en MBO College Westpoort (ROCvA). Roelofsen: "Dankzij de samenwerking met bedrijven uit de branche zijn onze opleidingen innovatiever, beter voorbereid op een toekomst en sluiten zij beter aan bij de behoeftes van het bedrijfsleven. Bedrijven met wie wij samen in deze bouwacademie Amsterdam zitten, bieden materialen en gastlessen aan. Dit is uniek en ik verwacht dat het echt zorgt voor een continue verbetering van ons onderwijs".

Extra leerwerkbanen

René Cossé, directeur van het opleidingsbedrijf Bouwmensen Amsterdam laat weten dat het vertrouwen in de samenwerking groot is. Zo groot dat zij het aan durven om in deze economisch zware periode vijftig extra leerwerkbanen beschikbaar te stellen met gratis opleiding. Dit is een verdubbeling van het aantal vacatures ten opzichte van het afgelopen jaar.

Meteen aan de slag

Na de selectieprocedure kunnen vijftig geselecteerde studenten/werknemers meteen aan de slag bij een van de bouwbedrijven die zijn aangesloten bij Amsterdamse afdeling van Bouwend Nederland. De vacatures met opleiding zijn in diverse richtingen binnen de bouwbranche, zoals bijvoorbeeld Timmeren, Metselen, Servicemonteur gebouwen en Uitvoering.

'Veilig en uitdagende leerwerkplek bieden'

De Amsterdamse afdeling van Bouwend Nederland ziet naast alle kansen door de samenwerking ook een belangrijke rol zichzelf weggelegd in het opleiden van nieuwe bouwmensen. "Als verenigde bouwbedrijven zijn we ons ervan bewust dat een deel van de ontwikkeling van de nieuwe generatie vakkrachten in onze bedrijven plaats zal vinden. We zullen er alles aan doen om deze leerlingen een veilige en uitdagende leerwerkplek te bieden", belooft Martin Eman, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Bouwend Nederland.


Het samenwerkingsverband staat ervoor open om samen te gaan werken met diverse bouw gerelateerde branches. Woningcorporaties, architectenbureaus, schildersbedrijven en onderhoudsbedrijven werkzaam in de hotelketens, etc. worden de komende maanden uitgenodigd om zich ook aan te sluiten bij dit mooie initiatief.