Platform ontwikkeld voor tijdelijk aanbieden personeel

dinsdag 14 juli 2020

Joelka van Daal

Verenigingsmanager afdeling Oost Brabant e.o.
Afbeelding Platform ontwikkeld voor tijdelijk aanbieden personeel

In deze uitdagende tijden is het goed mogelijk dat bedrijven tijdelijk personeel over hebben dat op andere klussen kan worden ingezet. Met dit in het achterhoofd ontstond in de regio Zuid het idee een platform te ontwikkelen waarop de diensten van tijdelijk beschikbaar personeel worden aangeboden. Het bleek een schot in de roos.

"Stel dat jij een timmerman in dienst hebt die je zelf tijdelijk niet kunt plaatsen maar aan de andere kant van de provincie ze precies zo'n iemand zoeken? Dan kun je binnen de portal Mijn Bouwend Nederland jouw beschikbare personeel kenbaar maken", zegt Arjan Walinga van afdeling Brancheontwikkeling. "Samen met mijn collega's van IT hebben we de contouren van deze 'vacaturebank' een jaar geleden op papier gezet en verder uitgewerkt. Normaal zijn er brokers die vraag en aanbod samenbrengen, maar met de komst van deze functionaliteit binnen onze portal zijn wij in deze wereld gestapt. Het mooie? Er zijn geen kosten aan verbonden."

Kosteloos

"Het enige wat wij eigenlijk verzorgen, is het koppelen van vraag en aanbod", vervolgt Walinga. "Daarna stappen wij er meteen uit. We weten in principe ook niet of de deal rondkomt. Beschouw het gemakshalve als het prikbord dat je bij de lokale supermarkt tegenkomt maar dan zonder verdienmodel."

Nationale uitrol

Het idee van deze 'collegiale uitleen' is er overigens een die door de leden van regio Zuid is geopperd. "Dit concept werd inderdaad geboren in het zuiden, maar al snel zagen we een grote landelijke toegevoegde waarde. We hebben toen besloten het centraal door te ontwikkelen en voor alle Bouwend Nederland-regio's beschikbaar te stellen. Op dit moment kun je alleen beschikbaar personeel aanbieden, maar zeer binnenkort wordt de portal uitgerust met een functionaliteit waar je ook gericht naar personeel kunt zoeken. Binnen de pilotfase van deze nieuw ingebouwde mogelijkheid gaf een groot bouwbedrijf in Tilburg reeds aan oor te hebben naar het plaatsen van zoekopdrachten. Voor ons een meer dan positief teken."

Nog meer uitbreiding

Of het aanbieden van en zoeken naar gekwalificeerd personeel nog niet genoeg is, wordt er op dit moment ook gekeken naar de mogelijkheden van een uitleenfunctie van materieel. Walinga besluit: "Dit doet een beetje denken aan het coöperatiemodel van het boerenbedrijf. Stel nu dat iemand een graafmachine zoekt of voor een bepaalde periode zou kunnen uitlenen. Dan zou het binnen de portal op termijn mogelijk moeten zijn partijen aan elkaar te koppelen. Zo zijn we van plan een en ander uit te breiden met diensten die we als bemiddelaar nog meer kunnen aanbieden. Als het systeem het technisch toelaat, zou het zelfs mogelijk zijn een mix 'n match-functionaliteit in te bouwen en hierin een sturende rol te vervullen."