Volop kansen voor bouwers die zich onderscheiden

dinsdag 8 september 2020
Afbeelding Volop kansen voor bouwers die zich onderscheiden

Vijf jaar geleden begonnen met drie man; nu meer dan dertig medewerkers op de loonlijst. Voor wie onderscheidend is en van aanpakken weet, biedt de bouw volop kansen. BIK bouw uit Barendrecht kan erover meepraten. "We houden van gekke projecten."

In 2014 trok Jasper Sluimer de deur achter zich dicht bij BAM Woningbouw Rotterdam. "Het leuke van BAM was dat je er vrij autonoom kon opereren binnen het grote concern. Met de crisis werd die ruimte steeds kleiner." Samen met twee collega's volgde de voormalige adjunctdirecteur zijn hart en was de eigen onderneming een feit. "Geen moment spijt van gehad. Bij BAM deden we al veel aparte projecten waar andere bouwers vaak met een boog omheen liepen. Dat hebben we voortgezet. We houden van gekke projecten. Onze mensen vinden het leuk om uitgedaagd te worden en met niet-alledaagse oplossingen te komen."

Kookdoos

Zo bouwde BIK bouw onder andere de mobiele Kookdoos voor Herman den Blijker, nam het poppodium Annabel in Rotterdam onder handen en behoren de drijvende woningen in de Nassauhaven tot hun oeuvre. Ook de verbouwing van kerken tot appartementen en de make-over van de gevangenis aan de Rotterdamse Noordsingel tot woningen prijken tussen de credentials. "Het is bij dat soort projecten essentieel dat je de kennis in het voortraject bundelt. We steken veel tijd in vooraf alles goed met de architect, installateurs en onze ketenpartners door te spreken en een aanpak te bepalen. Daar geloven we heilig in. Onze naam komt er zelfs vandaan: Bouwen In Ketensamenwerking, oftewel BIK."

Tweede huid

Naast de gekke projecten – "we doen natuurlijk ook wel 'gewone' ver- en nieuwbouw" – heeft Sluimer en zijn team een aantal concepten ontwikkeld, waarmee de boer wordt opgegaan. Meest succesvol is 'second skin'. Samen met de TU Delft is een methode uitgedacht om bestaande woningen door middel van een geïsoleerde "tweede huid" te verduurzamen. De verduurzaming vindt daarbij vrijwel alleen aan de buitenzijde van het huis plaats. Dat geldt voor de gevelaanpak, maar ook voor de duurzame installaties voor verwarming, ventilatie en warmtapwaterbereiding. "Het mooie is dat je dus niet over de vloer hoeft te komen bij de bewoners. Daarnaast werkt het met overzichtelijke pakketten, die verschillende gradaties van verduurzaming tot aan 'nul op de meter' opleveren. Woningcorporaties en VvE's kunnen dat makkelijk matchen met het beschikbare budget en zien wat er mogelijk is."

Innoveren

Via het op innovatie voor een zero-carbon economie gerichte Climate-KIC netwerk van de EU, is BIK bouw nu met het 2nd skin-concept in gesprek voor diversen projecten in Rotterdam en Amsterdam. Er is zelfs interesse uit Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Sluimer: "Het is één van onze drijvers om solide groei te realiseren. We zijn continu op zoek naar nieuwe concepten om duurzame oplossingen te bieden. Diensten zijn daarin leidend boven product. Zo geven we nu bijvoorbeeld prestatiegaranties van 25 jaar en gebouw gebonden financiering voor VvE's. Je moet je tenslotte blijven onderscheiden."