• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Europese Renovation Wave versnelt verduurzaming gebouwde omgeving

Europese Renovation Wave versnelt verduurzaming gebouwde omgeving

maandag 23 november 2020

René Meyboom

beleidsadviseur europese zaken
Afbeelding Europese Renovation Wave versnelt verduurzaming gebouwde omgeving

Een verdubbeling van het aantal te renoveren gebouwen met bovendien veel meer aandacht voor energie efficientie. Om de gewenste 35 miljoen gebouwen te renoveren is op europese schaal een investering van zo’n 300 miljard/jaar nodig.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40% van het Europees energieverbruik en 36% van de broeikasgassen. Niet verwonderlijk dat de Europese Commissie in het kader van de Green Deal nadrukkelijk naar die gebouwde omgeving kijkt om haar milieu doelstellingen te bereiken.

Renovation Wave

De Renovatiegolf is een uitgebreid actieplan van wettelijke en niet wettelijke maatregelen die moet zorgen dat bestaande gebouwen in een veel hoger tempo dan nu het geval is worden aangepakt. Daarbij wordt er in eerste instantie vooral gekeken naar overheidsgebouwen maar zeker niet alleen. Het benodigde geld moet deels privaat worden geleverd maar het Europees Covid Herstelfonds wordt ook een belangrijke bron. Nederland zal zo’n 5,6 miljard euro uit dat fonds ontvangen.

Dat is in het kort de inhoud van de op 14 oktober 2020 gepresenteerde Renovatiegolf. Al in 2021 komen de eerste concrete regelingen over energie prestatie certificaten en aanpassingen in de Energy Performance for Buildings (EPBD) regeling. Een factsheet treft u hier aan.