Vaagtaal zit duurzame inzetbaarheid in de weg

maandag 4 januari 2021

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Afbeelding Vaagtaal zit duurzame inzetbaarheid in de weg

Een werkleven lang blijven leren en ontwikkelen, het klinkt goed. Er zijn maar weinig bedrijven waar werken aan duurzame inzetbaarheid écht kan. Koninklijke Bouwend Nederland liet uitzoeken hoe dat komt en hoe het anders kan.

Wat zijn jouw leerervaringen geweest? Hoe hebben jullie leren georganiseerd in je bedrijf? Hoe belangrijk vind je de ontwikkeling van je personeel voor de toekomst van je bedrijf? Dit soort vragen kreeg een flink aantal bouwplaatsmedewerkers, HR-managers en DGA's de afgelopen maanden voorgelegd door bureau CrossOver in het onderzoek naar leerculturen binnen de bouw en infra. Het onderzoek past in het meerjarenprogramma 'Blijven investeren in ontwikkelen'. Eén van de doelen daarvan is bedrijven helpen een leercultuur te creëren waarbij een leven lang blijven leren en ontwikkelen gebruikelijk is. "We willen inspireren en aanzetten tot ontwikkeling van onze leden en daarmee van de branche", zeg Vincent Zijlstra, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt van het regiokantoor Randstad Noord. "Daar blijkt het onderzoek zelf al aan mee te helpen. Bij een van de deelnemende bedrijven hebben de timmermannen na het interview het onderwerp 'duurzame inzetbaarheid' op de agenda van de Ondernemingsraadvergadering gezet. Ze zijn door het gesprek aan het denken gezet en willen verder met het onderwerp." Een mooie quick win maar het onderzoek bracht ook de nodige barrières aan het licht. Bijvoorbeeld dat bouwplaatsmedewerkers, HR-verantwoordelijken en DGA's allemaal een andere taal lijken te spreken als het over duurzame inzetbaarheid gaat, met vaak wederzijds onbegrip als gevolg.

Leren van het onderzoek

Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf Van Engen, dat ook deelnam aan het onderzoek, kan zich wel iets bij die spraakverwarring voorstellen. "Wij proberen die taal wel gelijk te trekken. We communiceren heel veel met elkaar, op verschillende momenten. Bij de maandelijkse toolboxmeetings staan naast veiligheid ook andere onderwerpen op de agenda, van techniek tot omgangsvormen. De projectleiders hebben wekelijks overleg, de uitvoerders en de timmermannen elk kwartaal." Allemaal met het doel om van elkaars ervaringen en elkaars projecten te leren. De timmerlieden volgen uiteraard een opleiding en worden begeleid door leermeesters en voor externe cursussen en vervolgopleidingen is ook alle ruimte, maar het aanbod is beperkt. "We doen louter duurzame ecologische houtbouw. Daar zijn geen opleidingen en bijscholingen voor. We moeten dus vooral leren van de projecten die we uitvoeren en de ervaring die we daar bij opdoen, en die kennis delen."

De aanpak lijkt goed aan te slaan bij het personeel. Het bedrijf groeit snel, telt 27 medewerkers en kent nauwelijks verloop. Evengoed wilde Van Engen weten of hij op de goede weg is. "Dat was één van de redenen om aan het onderzoek mee te werken. We kregen complimenten maar ook de waarschuwing dat onze aanpak wel betekent dat je qua kennisontwikkeling erg afhankelijk bent van de projecten die zich aandienen. Het zou eigenlijk planmatiger moeten."