• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Uitspraak RvS A15 risico voor aanleg infra: meer stikstofruimte nodig voor infrabouwers

Uitspraak RvS A15 risico voor aanleg infra: meer stikstofruimte nodig voor infrabouwers

woensdag 20 januari 2021
Afbeelding Uitspraak RvS A15 risico voor aanleg infra: meer stikstofruimte nodig voor infrabouwers

De verlenging en verbreding van de A15 en A12 bij Arnhem is een half jaar vertraagd. Dat blijkt uit een tussenuitspraak die de Raad van State vanochtend heeft gedaan over het trac├ębesluit. De uitspraak kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de aanleg van andere infrastructurele werken in Nederland.

In de uitspraak zegt de hoogste bestuursrechter van ons land dat de minister van Infrastructuur & Waterstaat beter moet aantonen dat de berekeningen die zijn gemaakt over de stikstofuitstoot in beschermde natuurgebieden volledig zijn.

Bij deze berekeningen is gebruik gemaakt van de Aerius-calculator. Het onderliggende rekenmodel dat deze applicatie gebruikt (SRM2) neemt de stikstofuitstoot die neerslaat op meer dan vijf kilometer van de nieuwe weg niet mee in de som. Bij andere sectoren gebeurt dit wel.

Tijd van pappen en nathouden voorbij

De tussenuitspraak van de Raad van State toont nogmaals aan dat de tijd van pappen en nathouden in het stikstofdossier voorbij is. Dat beleid heeft ervoor gezorgd dat we onszelf economisch in de hoek hebben geschilderd. Forse stikstofreductie en een robuust herstel van onze kwetsbare natuur is de enige uitweg uit deze situatie. Alleen die oplossing biedt perspectief op ruimte voor nieuwe economische ontwikkelingen. Pas dan kunnen we de infrastructuur bouwen die we keihard nodig hebben om dit land bereikbaar te houden en onszelf uit het economische dal trekken.

Het uitblijven van effectieve maatregelen is al bijna twee jaar een levensgrote bedreiging voor de verdere economische ontwikkeling van ons land en heeft in de infrasector al grote schade aangericht. Koninklijke Bouwend Nederland roept daarom met klem het parlement op de Wet stikstofreductie en natuurverbetering die nu voor ligt bij de Eerste Kamer niet controversieel te verklaren. Zo wordt in ieder geval de eerste stap op weg naar een oplossing genomen en komt woningbouw niet verder nodeloos in gevaar. Ook pleit Bouwend Nederland voor een groter aandeel in de stikstofruimte die is ontstaan door de reeds genomen maatregelen van het kabinet voor de aanleg van infrastructuur.

Maxime Verhagen: "Als we nu niets doen legt deze tussentijdse uitspraak van de Raad van State een tweede slot op de bouw van infrastructuur in Nederland. Dat kunnen we ons niet veroorloven. De definitieve oplossing van het stikstofprobleem moet de allerhoogste prioriteit krijgen van het nieuwe kabinet. Forse reductie van de uitstoot door alle betrokken sectoren en massief herstel van onze natuur zijn onmisbare ingredi├źnten in de uiteindelijke oplossing".