Vegter Waterbouw: 'We moeten gas blijven geven'

Hoe komen lidbedrijven de coronacrisis door?

maandag 1 maart 2021

Annette Korving-Leijenaar

secretaresse regio Noord
Afbeelding Vegter Waterbouw: 'We moeten gas blijven geven'

Voor sommige lidbedrijven heeft de coronacrisis grote invloed op de bedrijfsvoering, bij andere bedrijven zijn er geen negatieve effecten. Hoe zit dat bij Vegter Waterbouw in Veendam? We spreken Reint Jan Vegter.

Bij Vegter Waterbouw in Veendam heeft de coronapandemie weinig tot geen consequenties voor de bedrijfsvoering. Hoe dit op de lange termijn zal zijn, is niet te voorspellen, maar momenteel draait het bedrijf op volle toeren. De werkvoorraad is zelfs meer dan normaal. Er hoeft dan ook geen gebruik te worden gemaakt van steunmaatregelen vanuit de overheid.

Werken volgens het protocol

Het bedrijf werkt volgens het protocol 'Samen veilig doorwerken'.  In een toolboxmeeting is dit protocol uitgebreid met het personeel besproken. Een bijkomend voordeel is dat het personeel in de buitenlucht werkzaam is, vaak in kleine groepjes van twee à drie medewerkers, waarbij zoveel mogelijk in dezelfde samenstelling wordt gewerkt.  De werknemers reizen met maximaal twee personen in een bedrijfsbus. Deze koppels wisselen in principe niet.

Hinder?

De enige hinder die het bedrijf van corona ondervindt is dat sommige medewerkers vanwege de thuissituatie afwezig zijn (bijvoorbeeld kinderopvang) of thuis moeten blijven als een gezinslid positief getest is. Als bedrijf heb je daar geen enkele invloed op.  

'We verwachten bezuinigingen'

Er is een werkvoorraad van vier tot vijf maanden. Vegter Waterbouw werkt voornamelijk voor provincies, waterschappen en gemeenten. Online overleg heeft niet de voorkeur, daarom wordt meestal 1-op-1 fysiek afgesproken met de opdrachtgever.  In de markt zijn geluiden waar te nemen over de financieringstekorten bij gemeenten en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen op beheer en onderhoud. Vegter bespeurt daar nog weinig van, maar verwacht wel dat dit gaat gebeuren.  

Om de coronapandemie door te komen is overleg én contact houden met de opdrachtgevers zeker nu erg belangrijk, want van werk komt werk. De ervaring van Vegter is dat een telefoongesprek of een gesprek buiten in het veld altijd beter werkt dan e-mailcontact of videobellen. Verder is het belangrijk de continuïteit van het bedrijf op gang te houden door te blijven innoveren en investeren. Kortom, gas blijven geven!