• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bestuur je machines nauwkeurig met de nieuwe satellietsystemen van Move RTK

Bestuur je machines nauwkeurig met de nieuwe satellietsystemen van Move RTK

donderdag 1 april 2021
Afbeelding Bestuur je machines nauwkeurig met de nieuwe satellietsystemen van Move RTK

MoveRTK biedt de meest betrouwbare plaatsbepalingstechnologie voor heel nauwkeurige werkzaamheden. Geen problemen met naburige antennes; het netwerk-RTK werkt met een datasignaal via mobiel internet.

Onze partner MoveRTK biedt een zeer nauwkeurige plaatsbepalingstechnologie met landelijke dekking en altijd goede ontvangst. MoveRTK is een initiatief dat ontstaan is uit een partnership van zeven gerenommeerde brancheverenigingen in samenwerking met GPS-netwerkleverancier 06-GPS. In plaats van correctiesignalen van zendmasten werkt Netwerk-RTK met een datasignaal via het mobiele internet. 

Nieuwe satellietsystemen

Sinds enige tijd zijn er twee nieuwe satellietsystemen beschikbaar: het Europese Galileo en het Chinese Beidou. Gebruikers van een GPS-systeem en het MoveRTK-correctiesignaal ondervinden hiervan veel profijt tijdens de werkzaamheden. De twee nieuwe satellietsystemen hebben 25 tot 35 satellieten draaien in een baan om de aarde. Dit betekent dat iedere GNSS-ontvanger meer satellieten kan gebruiken met als resultaat een snellere initialisatie, een snellere ‘RTK fix’ in vaktermen, en een nog hogere nauwkeurigheid met deze RTK-correctiesignalen. 

Glonass

Naast GPS is er al 15 jaar Glonass: een Russische Satellietsysteem dat bestaat uit 24 satellieten. In de bouw, waar het MoveRTK-correctiesignaal wordt gebruikt, werd de introductie van Glonass als de grootste verbetering van de laatste 10 jaar gezien. Dit omdat bij het werken in stedelijke- en bosrijke omgevingen er vaak maar een beperkte horizon is, waardoor er beperkt aantal satellieten zichtbaar is. Door de komst van Glonass was het aantal zichtbare satellieten nagenoeg verdubbeld. 

Ledenvoordeel Bouwend Nederland

Een behoorlijk aantal leden van Bouwend Nederland maakt al gebruik van de nauwkeurige GPS-bepaling en is hier meer dan tevreden mee. Zo werken onder andere Heijmans, KWS Infra en Martens en Van Oord op hun grondverzetmachines met MoveRTK. Van Velsen werkt met de Robot Plotter en onder andere Aduco en Freesmij maken gebruik van de Road Profiler. Als lid van Bouwend Nederland kun je voordelig gebruikmaken van MoveRTKZo ontvang je als lid van Bouwend Nederland een flinke korting op het abonnement van MoveRTK. Bekijk het ledenvoordeel hier.

Wel is het van belang dat GNSS-apparatuur geschikt is om signalen van de Galileo en Beidou satellieten te kunnen ontvangen. Met verschillende recente en nieuwe apparatuur kan dat al. Bij twijfels kun je dit het beste navragen bij je leverancier.

Meer informatie

Wil jij weten hoe je jouw contributie kunt terugverdienen? Of heb je vragen en wil je graag meer weten over het ledenvoordeel van MoveRTK? Neem dan contact op via 079 3 252 166 of stuur ons een bericht