Tweede bijeenkomst Wkb-ambassadeursnetwerk Limburg

Van contacten naar pilot

Afbeelding Tweede bijeenkomst Wkb-ambassadeursnetwerk Limburg
woensdag 21 juli 2021

Dinsdag 20 juli jongstleden was de tweede bijeenkomst van het Wkb-ambassadeursnetwerk in Limburg. Bouwend Nederland en de VNG bereiden op deze manier hun leden voor op de ingang van de Wet kwaliteitsborging op 1 juli 2022. Dit netwerk is gericht om zoveel mogelijk te oefenen in de praktijk met de Wet kwaliteitsborging.

Het doel is dan ook om zoveel mogelijk gemeenten, bouwers en kwaliteitsborgers, architecten en leveranciers met elkaar te verbinden en zo proefprojecten van de grond te krijgen. Op deze manier zien we dat partijen elkaar in gemeenten als Venlo, Heerlen en Maastricht reeds wisten te vinden. En waar gemeenten als Landgraaf en Kerkrade elkaar op zoeken om samen te leren.


Ervaringen
Laudy Bouw & Ontwikkeling nam ons mee in hun project op de Groene Loper in Maastricht waar zij samen met een kwaliteitsborger zich voorbereidden op de veranderingen die de wet met zich mee zal brengen. Zij adviseren om de borger zo vroeg mogelijk te betrekken bij het traject, de bouwtekeningen van hoge kwaliteit te maken zodat iedereen er goed mee kan werken en je onderaannemers en toeleveranciers te betrekken bij deze ontwikkelingen: ook zij zullen mee moeten! Dit netwerk is namelijk ook gericht op het delen van kennis en ervaring, zodat men niet steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden.

Borgers
Marco Keijzer van Toets+Bouw nam als kwaliteitsborger iedereen mee in het proces van aanlevering van documenten: wanneer moeten welke documenten worden geleverd aan wie en hoe zien deze er uit? Zo kregen deelnemers gevoel bij de administratieve handelingen die straks nodig zullen zijn. De belangrijkste boodschap: wees op tijd! Informeer betrokken partijen op tijd en meld de start en gereed van de bouw ruim op tijd bij de gemeente. 

Vervolg
De volgende bijeenkomst van dit netwerk zal in oktober zijn. Tot die tijd zal Bouwend Nederland zoveel mogelijk partijen met elkaar in verbinding brengen om de leden optimaal voor te bereiden in Limburg. Om je inhoudelijk zo goed mogelijk voor te bereiden op de Wet kwaliteitsborging zal er een training worden gegeven op 14 oktober. Daarvoor kun je je aanmelden door hier te klikken.  

Hebt je andere vragen over de Wet kwaliteitsborging, of wil je starten met een proefproject? Neem vooral contact op met Beatrice Dormans of Robbert Becker.