• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Kolthof uit Stiens in coronatijd: orderportefeuille is goed gevuld

Kolthof uit Stiens in coronatijd: orderportefeuille is goed gevuld

dinsdag 27 juli 2021

Annette Korving-Leijenaar

secretaresse regio Noord
Afbeelding Kolthof uit Stiens in coronatijd: orderportefeuille is goed gevuld

In deze laatste uitgave van onze reeks over ondernemen in coronatijd, spreken we met Wilke Kolthof van Kolthof Bouwbedrijf BV in Stiens. Hoe hebben de Fryske bouwers de coronatijd doorlopen?

Het bedrijf hield na de corona-uitbraak vorig jaar de RIVM-richtlijnen aan en werkte volgens het bouwprotocol. Dat betekende dat er met maximaal twee medewerkers per auto gereisd werd en er in kleine groepen op de bouw werd gewerkt. Toolboxen werden uitsluitend digitaal verstrekt en de kerstattentie voor medewerkers was af te halen via een drive-thru principe. Voor de corona-uitbraak had het bedrijf extra kantoorruimte gecreƫerd in het bestaande pand. Die extra ruimte kwam goed van pas om de anderhalvemeterregel te kunnen naleven. Af ten toe werkten de kantoormedewerkers thuis vanwege de gezinssituatie. Er waren enkele gevallen waarin medewerkers in quarantaine moesten.

Meer vrijheid

Ondertussen is het personeel weer wat vrijer aan het reizen en aan het werk. Het is gebruikelijk om als timmerkoppel te reizen. De vaccinatiegraad is hoog binnen het bedrijf en men blijft heel alert!

Veel werk

Het bedrijf zat en zit niet om werk verlegen. De orderportefeuille is goed gevuld. "We werden overspoeld met aanvragen en opdrachten van particulieren. Dit jaar hebben we grote, zakelijke klanten 'nee' moeten verkopen. Dat zijn we niet gewend!" De contacten met klanten vonden plaats via videobellen. Dat is niet als lastig ervaren, integendeel, de tijd kon effectief worden besteed. Wilke geeft aan dat particulieren vaak vrijblijvende aanvragen doen, zonder enige voorbereiding te kunnen laten zien, zoals ontwerptekeningen. Dat vraagt veel inspanning van het bedrijf, met het risico dat er geen opdracht uit voort komt.

Vakkrachten en leerlingen zijn schaars

Er is geen tot weinig personeelsverloop geweest. Het bedrijf heeft iedereen aan het werk kunnen houden. Daar is men trots op. Er is echter wel een tekort aan vakkundig personeel. Jonge aanwas blijft ook uit. Het bedrijf heeft behoefte aan leerlingen, die kennis en ervaring kunnen opdoen door mee te lopen met de bijna gepensioneerde timmerlieden.

Huidige situatie

De algehele huidige prijsontwikkeling baart het bedrijf grote zorgen. De materiaal- en grondstofprijzen zijn exorbitant gestegen en de levertijden zijn lang. Er kan niet conform begroting worden ingekocht. "We bespreken de ontwikkelingen en onzekerheden met de klant en onderaannemers. Maak duidelijke afspraken, zodat men niet voor verrassingen komt te staan."

Tip voor andere bouwbedrijven

"Laat zien dat we met elkaar veilig door kunnen blijven werken door de landelijke regels na te leven. Blijf fier bouwen! Mei in-oar stean wy sterk!"