• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouw en infra in Oost-Nederland heeft last van prijsstijgingen en lange levertijden

Bouw en infra in Oost-Nederland heeft last van prijsstijgingen en lange levertijden

donderdag 29 juli 2021

Jorrit van Ommen

verenigingsmanager
Afbeelding Bouw en infra in Oost-Nederland heeft last van prijsstijgingen en lange levertijden

Gigantische prijsstijgingen en levertijden die dagelijks toenemen zijn twee issues waar bouw- en infrabedrijven in Oost-Nederland dagelijks mee te maken hebben. Hierdoor ervaren zij zeer veel dynamiek op de bouwmaterialenmarkt. Wat moet er gebeuren?

Door de coronacrisis hebben diverse fabrikanten van bouwmaterialen hun productiecapaciteit teruggebracht. Het kost tijd om weer op volle sterkte te gaan draaien. Daarbij is er ook nog een enorme wereldwijde toename van vraag. Europa is afhankelijk van de Chinese productie voor staal en door de enorme behoefte naar hout wordt vanuit China en Amerika Scandinavisch hout weggekocht. Dit zorg voor torenhoge prijzen. 

Doorbelasten van prijsstijgingen

Het is bijzonder lastig om vanuit een bouw- of infrabedrijf deze prijsstijgingen door te belasten. In eerder gemaakte prijsafspraken met opdrachtgevers zijn deze prijsstijgingen niet meegenomen. Het vergt dan ook het uiterste om te kijken naar oplossingen. Moeten de materialen er nu zijn? Kan er worden gewacht? Zijn er innovatieve oplossingen mogelijk? Ook met het oog op 2022 en de huidige lopende/nieuwe offertes is het bijna onmogelijk om prijsafspraken te maken voor 2022, de markt is nog te onzeker. 

Tips

Speciaal voor onze leden hebben we drie tips op een rijtje gezet met wat je precies kan doen tegen deze prijsstijgingen en lange levertijden:

  • Onze beleidsmedewerker Arno Duijverman heeft recent een nieuwe aanwijzing opgesteld waarin in hoofdlijnen wordt toegelicht welke wettelijke en contractuele mogelijkheden je als lidbedrijf hebt. 
  • Hulp bij lastige gesprekken: door de dialoog aan te gaan met opdrachtgevers creëer je bewustwording. Het is immers belangrijk dat opdrachtgevers weten van het probleem waar de bouw- en infrabouwers mee te maken hebben. We hebben speciaal voor jou handvatten ontwikkeld om deze lastige gesprekken te kunnen voeren.
  • Gids Proportionaliteit: bij vragen over lopende tenders en uit te brengen offertes is de Gids Proportionaliteit een zeer nuttige informatiebron. De Gids Proportionaliteit is online te raadplegen en wordt jaarlijks bijgewerkt. 
Met de enorme woningbouw- en infra-opgave die er momenteel ligt, dragen de kostenstijgingen en levertijden niet bij aan een versnelling. Het is nog moeilijk te voorspellen wat de uiteindelijke gevolgen zijn. Hopelijk zijn de materiaalstijgingen en levertijden van tijdelijke aard.