Hoe stimuleer je een veiligheidscultuur?

maandag 13 september 2021

Reina Uittenbogaard

programmamanager veiligheid
Afbeelding Hoe stimuleer je een veiligheidscultuur?

Wat heb je aan een helm als mensen hem niet opdoen, of aan regels als ze niet worden nageleefd? Een gezonde veiligheidscultuur is de basis voor het succes van elke maatregel of tool. Daarom staat vanaf 13 september veiligheidscultuur een maand lang centraal op www.debouwmaakthetveilig.nl.

Kijk hoe je veiligheidscultuur kunt bevorderen op de website van De Bouw Maakt het Veilig

Veiligheidscultuur heeft de aandacht

De keten is zich bewust dat de volgende stap in veiligheid moet worden gemaakt door houding en gedrag. Veiligheid moet altijd op nummer 1 staan: het komt vóór planning, winst en al het andere. Het uitgangspunt is dat iedereen na een dag hard werken weer veilig naar huis kan.

De wil om bewust veilig te werken

Een cultuur van gezond en veilig werken kun je echter niet afdwingen. Werkgever en werknemers moeten zich samen actief inzetten. Veiligheidsbewustzijn en de wil om incidenten met bijbehorend verzuim en schade te verminderen moeten bij iedereen in de organisatie aanwezig zijn. De manier waarop moet voortkomen uit de kernwaarden van het bedrijf. Medewerkers van hoog tot laag moeten deze kernwaarden hanteren en naleven in hun werk, en nieuwe medewerkers, inleen en onderaannemers daarin meenemen.

Hulpmiddelen voor een betere veiligheidscultuur

Gedrag te beïnvloeden en een goede veiligheidscultuur neerzetten vraagt langdurige investeringen in tijd. Maar er zijn ook hulpmiddelen. Op de website besteden we aandacht aan:

  • Gedrag veranderen met hein en guus
  • Veiligheid in aanbestedingen met de Safety Culture Ladder
  • Bewust Veilig-dag: samen bewust van veiligheid
  • Life-saving rules.
  • Leerprojecten Kerncoalitie Veiligheid: Leren van je fouten

Ben of wil je serieus aan de slag met veiligheid, neem dan zeker een kijkje op de website van De Bouw Maakt het Veilig. En kom terug, want tot het eind van het jaar komen nog de veiligheidsthema’s Arbo, Personeel, Werken op Hoogte en Opdrachtgevers aan de orde. 

Wil je een seintje krijgen als we een nieuwe veiligheidsthema uitlichten? Stuur dan je naam en e-mailadres aan de webredactie van Bouwend Nederland.