Brandput in de praktijk

donderdag 25 november 2021

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Brandput in de praktijk

In maart 2021 is de nieuwe Richtlijn 2200 'Ontwerp, realisatie en oplevering beheer en onderhoud van geboorde brandputten' van toepassing. De oude Erkenningsregeling voor het Grondboor- en Bronbemalingsbedrijf (EGB) de richtlijn 'aanleg en installatie van brandputten' uit 2007 is daarmee vervallen. In de Richtlijn 2200 is nu ook de relatie gelegd met de door Bandweer Nederland opgestelde Handreiking en Handboek, waarmee elke veiligheidsregio op basis van onder andere het risicoprofiel zelf haar beleid kan vaststellen. Wil je weten hoe dit nu in de praktijk werkt, lees dan verder.

Bij de bestrijding van brand wordt steeds vaker grondwater gebruikt dat met een geboorde brandput wordt opgepompt. Essentieel is dat deze brandputten te allen tijden goed functioneren en voor voldoende water zorgen. Daarbij moet worden voorkomen dat de aanleg en onderhoud daarvan schade berokkenen aan het bodem- en watersysteem. Dit is samen met de sector geborgd in de vernieuwde SIKB richtlijn 2200.

Brandput in de praktijk

Binnen de SIKB-Youtube-serie 'De Toepassing' wordt het belang van de richtlijn uitlegt. De video Slaan van een brandput' is hier te zien. Is onderdeel binnen je project de aanleg van een brandput, neem vroegtijdig contact op met één van de gecertificeerde en erkende bedrijven. De aangesloten boor- en bemalingsbedrijven bij de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer willen de kwaliteit van hun werkzaamheden waarborgen, willen ont-zorgen en service geven en zijn in bezit van de benodigde certificaten en erkenning.

'Als uitvoerende bedrijven hebben we de Richtlijn 2200 in onze processen geïmplementeerd en hebben medewerkers instructie gehad. We willen graag op basis hiervan het gesprek aan met onze opdrachtgevers en bieden hulp daar waar nodig!'