Volandis publiceert vernieuwd A-blad Rolsteigers

Afbeelding Volandis publiceert vernieuwd A-blad Rolsteigers
vrijdag 17 december 2021

Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen met rolsteigers. Helaas zijn dit vaak ongevallen met ernstige verwondingen tot gevolg. Het werken met rolsteigers heeft dus een groot arbeidsrisico. Eind dit jaar gaat de vernieuwde rolsteigernorm EN 1004 in en daarom heeft Volandis ook het A-blad Rolsteigers vernieuwd. Bekijk het nieuwe A-blad snel via de link onderaan dit artikel.

Het A-blad Rolsteigers heeft als doel om het werken met rolsteigers veiliger te maken, niet alleen op de bouwplaats maar ook achter de voordeur. Ook richt het A-blad zich op de op- en afbouw. Voor zowel werkgevers als werknemers is het van belang om op de hoogte te zijn van de verschillende voorschriften met betrekking tot opbouw, gebruik, demontage, opslag en het onderhoud.
 

Rolsteigers lijken praktisch en onschuldig, maar zorgen toch voor veel ongevallen. Bouwend Nederland is er alles aan gelegen om de veiligheid in de sector te verbeteren. Het is daarom belangrijk om een goede, actuele en leesbare handleiding te hebben hoe je goed met rolsteigers omgaat. Dat is de grote waarde van dit vernieuwde A-blad. Werkgevers kunnen voor goed materiaal zorgen en werknemers kunnen dit op een correcte manier gebruiken. We hopen hiermee ongelukken te kunnen voorkomen.

Clemens van den Enden, adviseur Veiligheid Bouwend Nederland

Nieuwe regels voor kleine steigers

De belangrijkste aanpassing? De nieuwe Europese rolsteigernorm EN 1004 bevat eisen die nu ook gelden voor rolsteigers vanaf 0 meter hoogte in plaats van alleen voor rolsteigers vanaf 2 meter platformhoogte. Werken jouw werknemers met kleine steigers, bijvoorbeeld in (woon)kamers, dan heeft deze aanpassing dus concreet gevolgen voor jou. Geef voorlichting over het nieuwe A-blad aan je werknemers. Pas in gebruik zijnde rolsteigers aan op de nieuwe situatie en verzeker jezelf ervan dat nieuwe rolsteigers voldoen aan het vernieuwde A-blad. Nieuwsgierig naar alle aanpassingen? VSB heeft een flyer gemaakt met een handig overzicht.

Download het vernieuwde A-blad Rolsteigers op de website van Volandis

Dit vernieuwde A-blad is tot stand gekomen in samenwerking met Bouwend Nederland, FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, Gebouwschil Nederland en Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB).

Clemens van den Enden beleidsadviseur