Start ook met het digitaliseren van je bouwproces

Afbeelding Start ook met het digitaliseren van je bouwproces
donderdag 6 januari 2022

Sinds vorig jaar biedt Bouwend Nederland een handig overzicht van software voor het digitaliseren van je bouwproces of deelproces. Het softwareoverzicht is tot stand gekomen na een inventarisatieronde onder leden en leveranciers. Het helpt leden bij een eerste oriëntatie op pakketten waarmee zij hun bouwproces kunnen digitaliseren. Vanaf deze week vind je naast totaalpakketten ook software per deelproces.

Inmiddels profiteren veel leden van het softwareoverzicht, mede door aanvullende informatie over geschikte software in het kader van de Wet Kwaliteitsborging en toelichting op begrippen als Ketenstandaard Bouw en Installatie en Calculatie uitwisselingsformaat (Cuf). Inmiddels is het overzicht uitgebreid met software voor digitalisering van deelprocessen. Het gaat om: 

  • werkvoorbereiding en uitvoering,
  • bouwbegeleiding en oplevering,
  • projectmanagement en ketensamenwerking, en
  • een aparte verwijzing naar een vergelijkingspagina voor BIM-software.

Bij elk softwarepakket kun je nuttige informatie vinden over de precieze toepassing ervan, de mogelijkheden voor (API-)koppelingen met andere software en de beschikbaarheid van een online -, cloud- of appvariant. Verder staat bij een aantal softwarepakketten voor bouwbegeleiding en oplevering de mogelijkheden voor toepassing in het kader van de WKb aangegeven. Zo kun je je nu al digitaal voorbereiden op de komst van deze nieuwe wet.


Let wel: De digitale mogelijkheden zijn eindeloos en blijven zich voortdurend uitbreiden. Daarom wijzen we jullie erop dat dit overzicht niet volledig is, maar het je wel op weg kan helpen bij jouw keuze. Het overzicht geeft geen oordeel over de kwaliteit of geschiktheid ervan voor jouw onderneming, maar is uitsluitend bedoeld om het zoeken naar geschikte bouwsoftware te vergemakkelijken.

Bekijk hier het overzicht van software voor de bouw en infra

Petra Landmeter Verenigingsmanager Brabant Mid-West