#Snelophetnet

Bouw mag niet de dupe zijn van capaciteitsgebrek op het net. BNL in actie.

Afbeelding #Snelophetnet
vrijdag 28 januari 2022

Het elektriciteitsnet heeft te maken met capaciteitsproblemen. Bouwend Nederland maakt zich grote zorgen dat de grootschalige maatschappelijke bouwopgaaf in de knel komt. De nieuwbouw én de verduurzaming van de gebouwde omgeving kunnen geen vertraging gebruiken. Om dit te voorkomen moet de netcapaciteit snel worden vergroot.

Capaciteitsgebrek zit bouw in de weg

Nu al wachten veel bouwprojecten van woningen tot appartementen en utiliteitsgebouwen op een aansluiting door de schaarste op het elektriciteitsnet. Het gaat hier zowel om de levering van elektricitieit, als de teruglevering van duurzaam opgewekte elektriciteit. De wachttijden lopen daarbij op tot wel 50 weken.   

Prioriteer de bouwopgaaf en stroomlijn het aansluitproces

Bouwend Nederland pleit er bij de minister dan ook voor dat de woningbouw snel hoge prioriteit krijgt in de afweging van snelle investeringen in het elektriciteitsnet. Ook moet de energie infrastructuur sneller en eerder ingepast worden in bestemmingsplannen zodat de doorlooptijd van procedures drastisch wordt bekort. De leden van Bouwend Nederland die actief zijn in de aanleg van deze netten staan hiervoor aan de lat; zij pleiten in samenwerking met netbeheerders en de bouwende leden van Bouwend Nederland vooral voor meer ruimte om maatregelen te kunnen nemen die een efficiënt aansluitproces bevorderen. De netinfrabouwers hebben voldoende capaciteit beschikbaar om snel op te schalen in werkzaamheden.

Slimme oplossingen en extra investeringen

Daarnaast zal ook gekeken moeten worden naar de inzet van slimme oplossingen, zoals bijvoorbeeld het opslaan van elektriciteit. Zo kunnen bouwprojecten en vooral projecten met een grootverbruiksaansluiting sneller worden aangesloten. Om de verruiming van de netcapaciteit ook echt te kunnen realiseren moet er wel extra in geïnvesteerd worden door de minister om zo de vaart in de verduurzaming van Nederland te houden. Daarom vraagt Bouwend Nederland minister Jetten van Klimaat en Energie om jaarlijks 200 miljoen te investeren om de grootste knelpunten snel op te lossen.

De bouwsector staat bekend om haar oplossingsgerichte manier van werken, daarom schaart Bouwend Nederland zich als belangrijke partner achter de brede coalitie van het ‘Actieteam Netcapaciteit' en te zorgen dat we ‘samen sneller het net op’ kunnen.

Lees hier het persbericht dat het Actieteam Netcapaciteit vandaag uitbracht en het voorstel Samen sneller het net op dat dinsdag aan minister Jetten wordt aangeboden. Hierin dragen we oplossingen aan om de grootste knelpunten snel op te lossen. 

Wie zitten er in de coalitie?

De coalitie bestaat uit: Energie-Nederland, Energie Samen, Energy Storage NL, FME, Holland Solar, IPO, Koninklijke Bouwend Nederland, Netbeheer Nederland, NVDE, NWEA, Techniek Nederland, VNG, VNO-NCW/MKB Nederland, WENB

Niels Wensing directeur dienstverlening