Ambities en nuchterheid tijdens Bouwtafel Drechtwaard

Afbeelding Ambities en nuchterheid tijdens Bouwtafel Drechtwaard
maandag 21 februari 2022

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart organiseren we een aantal regionale 'Bouwtafels'. Politici praten met (infra)bouwers over de lokale opgaven, struikelblokken en oplossingen. Hoe kijken ze in Drechtwaard hiernaar?

Vier deelnemers had de Bouwtafel GR2022 van Drechtwaard: Trudy Baggerman, wethouder gemeente Hardinxveld-Giessendam namens T@B, Peter Heijkoop, wethouder Dordrecht voor het CDA en Jan Dekker, directeur ABB Bouwgroep. Onder leiding van voorzitter Hessel Heins Wunderle, regiomanager Bouwend Nederland Regio Randstad Zuid, tackelden ze drie thema's: woningbouw, infrastructuur en verduurzaming.

Woningbouw

Zowel Dordrecht als Hardinxveld-Giessendam zitten te springen om meer woningen, maar versnellen is lastig, gaven beide wethouders aan. Ondermeer door gebrek aan bouwlocaties. Bouwer Dekker gaf een oplossingsrichting aan. "Bouwen in de binnenstad is duur en duurt langer; het zou helpen als we meer aan de randen zouden kunnen bijbouwen. Het mag nu van het Rijk dus kijk er naar als gemeenten." Baggerman ziet er wel wat in als er ook aan de randen van Hardinxveld-Giessendam gebouwd kan worden. "Natuurlijk wonen we in de polder en willen we groen en water graag dichtbij houden, maar er zijn absoluut mogelijkheden." Ze denkt bijvoorbeeld aan de MerwedeLingelijn. "Die doorsnijdt het groen al, waarom zou je daar niet omheen kunnen bouwen?" Heijkoop liep er minder warm voor. "Dordrecht wil de polders en de Biesbosch groen houden, daar gaan we niet bouwen. We trekken daarom veel geld uit voor binnenstedelijke verdichting. Er zijn ook andere opties. Het is een kwestie van creatief nadenken en zoeken naar een goede balans."

Infrastructuur

Dekker geeft aan dat de woningnood groot is maar dat bij het zoeken naar oplossingen de bereikbaarheid niet uit het oog mag worden verloren. "Je schiet er niet veel mee op als je huizen bouwt die niet goed bereikbaar zijn; daar willen mensen niet in wonen." Hij pleit er dan ook voor om te zorgen voor goede OV-verbindingen, zeker als je bouwt voor jongeren. Beide wethouders beamen het belang van goede bereikbaarheid. Heijkoop: "Je moet een duidelijke investeringsagenda neerzetten voor wonen, bouwen én bereikbaarheid, een plan met visie. Daar moet je de markt aan de voorkant bij betrekken, dan bereik je meer".

Het is ook zaak om beter gebruik maken van wat er is, vindt Baggerman. "Hardinxveld-Giessendam heeft 18.000 inwoners en maar liefst drie stations. Die zou je veel beter kunnen benutten met woningbouw in de buurt van die stations."

Duurzaamheid

Volgens Baggerman heeft haar gemeente een goede slag geslagen bij de de verduurzaming van woningen maar blijven oude woningen wel een zorg. "Het moet haalbaar en betaalbaar blijven voor de mensen zelf", zei ze. Oude woningen slopen en vervangen door nieuwe ziet ze als een mogelijkheid. Dekker gaf aan dat ABB Bouwgroep dergelijke projecten wel doet, maar dat dat wel altijd in overleg met de gemeente gebeurt. Ook wees hij op het risico dat woningen van het gas afhalen met zich meebrengt. "De netwerken zijn er niet op ingericht, de capaciteit is vaak onvoldoende." Een groot probleem waar volgens hem overheden en marktpartijen met netbeheerders over in gesprek moeten. Heijkoop herkende het probleem. "Voldoende netcapaciteit is randvoorwaardelijk om woningen te bouwen. Daarom lenen we als Dordrecht een fors bedrag aan Stedin zodat zij de benodigde investering kunnen doen." Volgens Baggerman moet je ook pas op de plaats durven maken. "Verduurzamen is een mooie ambitie maar je moet jezelf niet voorbijlopen."

Hessel Heins-Wunderle regiomanager regio randstad zuid