Bouwtheatervoorstelling maakt van heien een feestje

Afbeelding Bouwtheatervoorstelling maakt van heien een feestje
maandag 11 juli 2022

Hoe bouw je een huis? Op die vraag krijgen kinderen op ons themapark Wij Bouwen de Toekomst het antwoord. Elke dag laat het muzikaal theaterstuk op een wervelende manier zien hoe een huis wordt gebouwd. Het is een interactieve show, stilzitten is er niet bij. We spraken Van Hoorne Entertainment die de musical ontwikkelde.

Een huis bouwen in veertig minuten? Laat dat maar aan Van Hoorne Entertainment over. In nog geen halve voetbalwedstrijd laat de theaterproducent kids beleven hoe dat gaat, een huis bouwen en wat je gaandeweg de bouw allemaal kunt tegenkomen. "Met de show willen we op een leuke en aansprekende manier duidelijk maken aan kids wát de bouw is en hoe leuk die is", zegt Koen Iking, directeur live entertainment bij Van Hoorne.

Beetje veel voor 40 minuten

Het bleek nog best een uitdaging om er een leerzame en boeiende show van te maken. De theatermakers hebben zich goed verdiept in wat de bouw en infra is, onder andere door te brainstormen met mensen uit de sector. "Dan merk je hoe ontzettend breed de sector is", aldus Iking. "Alles laten zien kan niet in een show van 40 minuten, maar we willen wel zo veel mogelijk voorbij laten komen. Maar dan zonder dat het een saaie lezing wordt. Het moet vooral een leuk verhaal zijn met voldoende elementen waar kids iets uit kunnen oppikken. Belangrijkst is echter dat het ze aanspreekt, dat het bijblijft. Vervolgens gaan ze nadenken over de dingen die voorbij zijn gekomen."

Leerzame liedjes

Dat gaat helemaal goed komen met de voorstelling die Van Hoorne heeft gemaakt. Het verhaal begint met een braakliggend stuk terrein waar aan het eind van de rit een nieuw gebouwd huis op staat. Niet alleen een groot aantal schakels die nodig zijn bij zo'n bouwproces komt voorbij, de acteurs krijgen ook met de nodige tegenslagen te kampen. "Anders wordt het te gemakkelijk", vindt Iking. "De acteurs zetten verschillende karakters neer, elk met een bepaalde eigenheid. Ze staan ook wat haaks op elkaar zodat er voor elk kind wel een karakter is waar hij of zij zich mee kan vereenzelvigen en kan meeleven." Muziek speelt ook een belangrijke rol. Van Hoorne heeft voor stoere hedendaagse muziek gekozen die past bij de bouw en voor veel liedjes. "Dan kun je het tempo erin houden en heel veel dingen de revue laten passeren zonder dat het een opsomming wordt."

Meeheien

Nog een belangrijk element is dat kinderen worden betrokken bij het stuk. Bij het heien bijvoorbeeld. "Daarom mogen ze meedoen met het heien, door mee te klappen bijvoorbeeld." Zo zijn er nog meer dingen waar de toeschouwertjes tijdens de voorstelling bij worden betrokken. "Als je ze laat meedoen, raak je ze niet kwijt", weet de directeur live entertainment uit ervaring. Van Hoorne heeft samen met andere partijen in een voormalige kazerne een theater gebouwd waar zo'n 250 mensen in kunnen, en de voorstelling wordt elke dag drie tot vier keer gegeven. Dus niemand hoeft het bouwtheaterspektakel te missen!

Koop tickets

Wij Bouwen de Toekomst is ons speciale themapark op Vliegveld Twenthe deze zomer. De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Koop alvast je tickets. Het park gaat open op 16 juli 2022.

Brandy van Gerven senior communicatie adviseur