Nieuwe toolboxflyers elektriciteit en gas: meterkast

Afbeelding Nieuwe toolboxflyers elektriciteit en gas: meterkast
donderdag 17 november 2022

Vanuit de werkgroepen leren van E(lektra) en G(as) incidenten zijn er nieuwe toolboxflyers opgeleverd. Deze toolboxflyers hebben betrekking op werkzaamheden in de meterkast. Deze flyers zijn vrij te gebruiken om het gesprek aan te gaan over veiligheid en bij betreffende werkzaamheden. Lees verder voor meer informatie.

In Nederland werken netbeheerders en aannemers samen bij het registreren, bespreken en analyseren van incidenten die plaatsvonden bij het werken aan energienetten. De focus ligt op het werken onder spanning of met vrije gasuitstroom. Gebaseerd op incidenten uit de praktijk worden onder andere toolboxflyers opgesteld. Deze worden openbaar gepubliceerd op de website van BEI VIAG.

Gas: gasuitstroom bij verwijderen van aansluitleiding

Deze flyer bespreekt een incident waarbij een onder druk staande aansluitleiding wordt geknipt in de meterkast van een woning. Door het knippen ontstaat onverwachts een gevaarlijke vrije gasuitstroom. De monteur schrikt en probeert instinctief de uitstroom te stoppen met een doek en tape. Dit eerste instinct om een gaslek te dichten is levensgevaarlijk! Pas na het afplakken verlaat de monteur zijn werkplek. Zijn collega's zijn niet in de buurt aanwezig. Bekijk hier alle VIAG-flyers.

Elektriciteit: brandwonden door reparatiewerkzaamheden

Een monteur wordt naar een urgente storing in een woning gestuurd. Tijdens het storingsherstel worden meerdere stopmomenten genegeerd. Er ontstaat uiteindelijk kortsluiting wanneer de monteur een stukje isolatietape ziet loshangen en probeert terug te duwen met zijn schroevendraaier. Hierbij draagt hij geen beschermingsmiddelen. Er ontstaat een vlamboog en de monteur loopt meerdere brandwonden op. Download hier deze flyer. Bekijk hier alle BEI-BLS-toolboxflyers.

Meer te vinden op speciale themapagina

Buiten de werkgroepen leren van E(lektra) en G(as) incidenten is recentelijk ook de werkgroep leren van Arbo Incidenten opgestart. Ook daarin zijn wij door leden vanuit de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer vertegenwoordigd. Wil je meer weten over de betrokkenheid op het gebied van veiligheid van de vakgroep ONG, bekijk dan eens de themapagina Veiligheid.

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer

Tags

Veiligheid