Bouwvrouwen uit Regio Noord ontmoeten elkaar in Bakkeveen

Afbeelding Bouwvrouwen uit Regio Noord ontmoeten elkaar in Bakkeveen
donderdag 9 maart 2023

40 vrouwen werden bij Nieuw Allardsoog in Bakkeveen ontvangen voor de bouwvrouwenmiddag in regio Noord. In het kader van Internationale dag van de vrouw werd deze bijeenkomst georganiseerd voor onze bouwvrouwen.

Oud-schaatster Renate Groenewold opende de middag met haar lezing over persoonlijk leiderschap en de uitdagingen die ze tegenkwam tijdens en na haar schaatscarrière, en welke dingen ze heeft meegenomen in haar huidige carrière als bouwvrouw. Hetgeen ze vooral meeneemt is reflecteren en structureren om zo toekomstbestendig te blijven. Structuur is ontzettend belangrijk als topsporter, maar ook belangrijk in het runnen van een bouwbedrijf. Daarnaast geeft ze de boodschap aan de deelnemers dat het hebben van plezier het allerbelangrijkste is. Als je dat kan overbrengen aan de rest, is dat een garantie voor succes.

Kwetsbaarheden zijn je kracht

Renate legt uit dat het belangrijk is om je kwetsbaarheden te laten zien: “Als je kwetsbaar bent zien mensen je kracht. Als je enkel kracht uitstraalt, bouw je een muur om je heen.” Als topsporter is het namelijk belangrijk om je ook je kwetsbaarheden te tonen, want dan kan daarop worden geanticipeerd en kun je juist laten zien waar je goed in bent. Zo ook als bouwvrouw. Mensen zijn het niet gewend, maar daar ligt wel de kracht.

Verandering in organisaties

De lezing van Renate werd vervolgd door inspiratiesessies waar de deelnemers uit konden kiezen. In de sessie verandermanagement die gegeven werd door Gerthé Klaassens van SealteQ, werden de vrouwen meegenomen in haar verhaal over hoe zij veranderingen binnen organisaties aanvliegt. Want mensen willen verandering, maar vergeten stappen om ook tot een goed (blijvend) resultaat te komen.

Gerthé liet dit zien aan de hand van de personeelsapp die SealteQ heeft geïmplementeerd voor haar werknemers. Ze liet zien hoe ze de implementatie hebben aangepakt, maar dat het vooral key is om hier energie in te blijven stoppen. Door de app uit te breiden met meerdere functionaliteiten, hebben ze ervoor gezorgd dat de app gebruikt wordt, enthousiast ontvangen wordt en daarmee een blijvend succes is.

Diëten werkt niet

Bij de workshop over stress en voeding gaf voedingsdeskundige Mascha Perquin van Mama Mascha een inspirerende sessie welke invloed stress heeft op je lichaam, de hormonen die hier een rol in spelen en de relatie tot voeding. De voornaamste tip van Mascha is om vooral gevarieerd te eten, alleen daarmee krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft: een zoete aardappel is niet gezonder dan een gewone aardappel, maar wel gezond door het te variëren! Een andere belangrijke conclusie is dat stress en voeding veel invloed op elkaar hebben. Mascha gaf dan ook als tip om niet te diëten, want dat werkt toch niet: een leefstijlwijziging (en minder stress!) wel.

De laatste inspiratiesessie was een natuurwandeling rond Bakkeveen, onder leiding van een gids van It Fryske Gea. Tijdens de wandeling vertelde de gids meer over het gebied en werden de heideschapen nog gespot. Het was erg koud, maar een prachtige wandeling!

Voor herhaling vatbaar

Na de bijeenkomst was er nog een borrel om met elkaar te kunnen netwerken dit werd dan ook veelal gedaan. Op de vraag of deze bijeenkomst volgend jaar weer georganiseerd moest worden, werd deze vraag door iedereen positief beantwoord.

Dus #bouwvrouwen, houd 8 maart 2024 alvast vrij in de agenda!

Kirsten Notenbomer adviseur sociale zaken regio noord