Logo Bouwend Nederland

Jan-Pieter werd met 26 directeur: hoe ging hij om met corona en stikstof?

Woensdag 3 mei 2023

Waarom zijn jonge mensen opener over hun werk? Wat kunnen verschillende generaties van elkaar leren? Deze week het verhaal van JBN-lid Jan-Pieter van Laar. Verenigingsmanager Itzél bezocht hem in Wapenveld in Gelderland. Elke twee weken bezoekt zij een provincie van ons land om met JBN'ers te spreken.

De dertigjarige Jan-Pieter van Laar, directeur-eigenaar van Bouwbedrijf van Laar in Wapenveld, is een betrokken lid van JBN. Hij is de vierde generatie eigenaar in het familiebedrijf. Het allround bouwbedrijf is actief op het gebied van nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie. Bij commissies en besturen van verschillende verenigingen zet Jan-Pieter zich naast zijn drukke baan met veel plezier in voor mede-ondernemers, voor zijn lokale gemeenschap en voor de bouw en infra.

Directeur worden als twintiger: in korte tijd voor hete vuren gestaan

In 2016 verhuisde het bouwbedrijf van Vaassen naar Wapenveld. De volledige verbouwing, verduurzaming, automatisering, digitalisering werden door Jan-Pieter geregeld. Hij coördineerde daarnaast de verhuizing en vernieuwde de marketing en communicatie van het familiebedrijf. Een paar jaar later, Jan-Pieter was toen 26, nam hij het bedrijf over van zijn vader en zijn oom. "Heel jong vond iedereen dat toen, nu vinden mensen dat soms nog steeds eigenlijk." Inmiddels zijn we wat jaren verder en heeft hij de nodige ervaring opgedaan. Mede doordat hij in de paar jaar als directeur voor een aantal hete vuren stond. "Stikstof, PFAS, corona en prijsstijgingen waren zaken waar nog geen ondernemer ervaring mee had en wat er dan op je afkomt is best stressvol. Gelukkig draaien we als bedrijf heel erg goed, daar ben ik echt trots op." Een relatief jonge directeur komt ook met een andere leiderschapsstijl. "Ik sta het liefst tussen de mensen. We zijn samen een team en moeten met elkaar de klus klaren. Natuurlijk moet een directeur de grote lijnen bepalen en belangrijke beslissingen nemen, maar bouwen doe je wel samen!"

Lid van JBN: we zitten samen in een schuitje

Jan-Pieter werd op het bestaan van JBN gewezen door zijn oom. "Hij kreeg een kaartje over JBN in de bus en gaf het aan mij. Toen heb ik me gelijk ingeschreven." Bij de eerste bijeenkomst was hij al enthousiast, vooral vanwege de herkenning die hij vond bij andere leden. "Het leukst was dat ik een redelijke groep met gelijkgestemden aantrof bij de bijeenkomsten. Destijds in mijn vriendengroep was ik de enige die een familiebedrijf wilde overnemen en nu de enige die een bouwbedrijf runt. Bij JBN zaten er anderen in hetzelfde schuitje. Zo zijn er meerdere JBN'ers die in dezelfde tijd een bedrijf hebben overgenomen en zijn er sowieso veel die een familiebedrijf overnamen in het verleden of dat in de toekomst van plan zijn te doen. Het is fijn dat je dan met elkaar van gedachten kan wisselen." Dat er bij JBN veel met elkaar gedeeld kan worden is volgens Jan-Pieter typisch voor deze groep. "Onze generatie is meer open naar elkaar toe. Zeker als je geen concurrenten van elkaar bent is het makkelijker om soms met elkaar in detail van gedachten te wisselen en kun je elkaar helpen. In een tijd waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en je nog geen tientallen jaren aan ervaring hebt, is dat fijn. Net als eens bij een ander in de keuken kijken die bijvoorbeeld een bepaalde software al geïmplementeerd heeft waar ik zelf nog over twijfelde. Het uitwisselen van ervaringen vind ik het meest waardevolle aan het lidmaatschap van JBN."

Jong en oud meer verbinden in de sector

Dat er binnen Bouwend Nederland een aparte club bestaat voor jonge mensen is volgens Jan-Pieter heel belangrijk. "Met leeftijdgenoten bouw je makkelijker vriendschappen op. Je begrijpt elkaar beter, omdat je in dezelfde levensfase zit. Leren van elkaar en bij elkaar kijken is erg prettig. Dat helpt ons vooruit." Tegelijkertijd vindt hij ook dat er een sterkere verbinding moet worden gelegd tussen jongere en oudere generaties. "Je kan dan elkaars kwaliteiten benutten. Bij de oudere garde zit ontzettend veel kennis en ervaring waar jongeren veel van kunnen leren. De oudere generatie heeft de jonge nodig. Zij zijn de toekomst en zijn bijvoorbeeld veel sneller in staat om te schakelen in de snelle veranderingen die nu aan de orde zijn."

Blik op de toekomst: rust en balans

Hoe kijkt Jan-Pieter naar de toekomst van zijn bedrijf? Twee woorden wat hem betreft 'rust' en 'balans'. Dat geldt zowel voor de bedrijfsvoering als het personeel. "We komen uit een tijd waarin we continu geconfronteerd werden met bijzondere voorvallen waar niemand ooit mee te maken had gehad. Dit maakt dat er veel ad hoc geschakeld moest worden. Dat is natuurlijk een situatie waar niemand grip op had, maar dat wil je liever wel voorkomen. Daarnaast proberen ook wij jonge mensen aan te trekken zodat er een mooie verdeling van jonge en oudere collega's in het bedrijf ontstaat. We hebben echte vakmensen in huis en hun kennis brengen we graag over op de jongere generatie. Uiteindelijk wil ik dat we mooi en goed werk blijven maken en dat mensen met plezier naar hun werk gaan. Ons motto is niet voor niks 'Passie voor Bouwen'. We willen graag met plezier mooie dingen maken."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.

Woensdag 20 maart 2024
Jong Bouwend Nederland Duinstreek warm verwelkomd door Byldis

De excursie van vrijdag 8 maart voerde Jong Bouwend Nederland Duinstreek naar het Brabantse land. Op het programma stond een kijkje in de keuken bij Byldis in Veldhoven en een gezellige avond in Eindhoven.