Energieprestatievergoeding 2.0 vanaf oktober open

Afbeelding Energieprestatievergoeding 2.0 vanaf oktober open
woensdag 13 september 2023

Woensdag 6 september werd het herziene Besluit energieprestatievergoeding gepubliceerd in het Staatsblad. Deze nieuwe regeling geldt per 1 oktober en is per 1 januari 2024 verplicht voor alle nieuwe EPV-projecten. Voor leden die samenwerken met woningcorporaties is het handig om zich te verdiepen in de EPV 2.0.

Wat is er veranderd in de EPV 2.0?

Kort samengevat kunnen we zeggen dat de regeling nu:

  • aansluit op de NTA8800
  • aansluit op de Nationale prestatie afspraken door de introductie van een ‘EPV-basis’
  • versoepeld is wat betreft eisen rond monitoring
  • geschikt is voor energiezuinige hoogbouw tot zo’n 10 lagen

Voor bestaande bouw is de belangrijkste verandering waarschijnlijk de introductie van het niveau ‘EPV basis’. Dit niveau kan worden gezien als een eerste stap naar volledige verduurzaming van een woning, feitelijk de introductie van een EPV in stappen. Zie ook de publicatie in het Staatsblad.

"Economische waarde EPV 2.0 in potentie groot"

Ivo Opstelten, directeur van Stroomversnelling: "Corporaties worstelen met de omvang en de kosten van de verduurzamingsopgaven in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw. Het inzetten van de energieprestatievergoeding kan leiden tot een business case die wél duurzaam is, en die zelfs de financiële kracht kan geven om de hele marathon uit te lopen, tot aan 2050. Het is dan ook belangrijk dat corporaties – en hun bouwpartners - goed op de hoogte zijn van de veranderingen in de EPV 2.0 ten opzichte van de EPV 1.0."

Meer informatie over de geactualiseerde EPV is straks ook te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Opstelten is ook een van de sprekers tijdens de najaarsbijeenkomst van afdeling Brabant Mid-West. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden: Ledenbijeenkomst afdeling Brabant Mid-West, thema verduurzaming - Home (aanmelder.nl)


Informatiepakketten duurzaamheid voor mkb-leden

Duurzaamheid biedt op korte termijn kansen in de markt. Tegelijk worden op duurzaamheid steeds meer eisen gesteld. Om je goed te verdiepen in dit marktsegment en de bijhorende regelgeving, maakten we drie praktische en overzichtelijke informatiepakketten. Deze informatiepakketten zijn in het bijzonder interessant voor kleine en middelgrote (infra)bouwers.

 

Edgar van Niekerk Beleidsadviseur Duurzaamheid