Gok niet met veiligheid! Doe de GPI

Afbeelding Gok niet met veiligheid! Doe de GPI
zaterdag 25 november 2023

Sinds deze week staat een gloednieuwe Generieke Poortinstructie (GPI) klaar. Voor iedereen die de bouwlocatie opgaat, is deze verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar. Praktijkgericht, met herkenbare situaties uit het werkveld. Ook is er een nieuw onderwerp: heet werk. Én er zijn tutorials toegevoegd om de gebruiksvriendelijkheid van het platform te vergroten.

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwlocaties in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Met de GPI vergroten we de veiligheid op de bouwlocaties, een uniform poortproces draagt hieraan bij. Het streven naar standaardisatie en uniformiteit van instrumenten, regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen is een van de thema’s waarop de GCVB zich richt.

Coosje Vink- Roetman over de GPI:

‘Met de GPI fris je jouw kennis op en heb je een moment waarop je bewust bezig bent met welke maatregelen je neemt om het werk veilig te houden. We werken samen met de GCVB en alle GPI-makers om de inhoud goed aan te laten sluiten bij de actualiteit.’

Wat is er nieuw?

De feedback die we van gebruikers ontvangen, is van belang bij de doorontwikkeling van de GPI. In de GPI 6.0 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd:

  • Nieuwe deelbranche: Opdrachtgever (Infra-overheid)
  • Nieuw onderwerp: Heet werk.
  • Het onderwerp Lawaai en Trillingen is opgedeeld. Er zijn nu twee onderwerpen: Lawaai en Fysieke belasting. Naast trillingen is fysieke belasting op kantoor toegevoegd.
  • Alle huidige onderwerpen zijn grondig beoordeeld en gereviseerd waar nodig
  • 16 gloednieuwe praktijkvideo’s en die herken je aan het merkje ‘New’.
  • Meer vrouwen in de GPI-video's
  • Diverse aangepaste uitlegvideo’s.
  • Impactvideo met het verhaal van een slachtoffer.
  • Diverse tutorials om het gebruikersgemak te vergroten.

Maak samen een gewoonte van veilig werken en geef als bedrijf aandacht geven aan de GPI. Maak dan gebruik van de speciale campagnematerialen (animatie, toolbox, posters). Deze zijn gratis te gebruiken en beschikbaar via de website van de GCVB.

De GPI blijft continu in ontwikkeling

De GCVB is als initiatiefnemer van de GPI en voorzitter van de Stuurgroep en Waarborgcommissie nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Samen met partnerorganisaties, zoals: Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland blijven we werken aan een veilige bouwlocatie.

Christel Peppelenbos beleidsadviseur veiligheid

Tags

Veiligheid