Praktische handreiking om duurzame innovaties uit te vragen

Afbeelding Praktische handreiking om duurzame innovaties uit te vragen
vrijdag 19 januari 2024

De meeste aanbestedingen lijken op een kookrecept. Er zijn al veel keuzes gemaakt waar de kok zich aan moet houden. De ruimte om het gerecht extra smaak te geven is beperkt tot de aroma’s van de gunningscriteria. Met het duurzaamheidsbuffet willen we voorzien in de ondernemersbehoefte om innovatieve oplossingen voor te schotelen én in de wens van opdrachtgevers om innovaties te leren kennen. We leggen uit hoe het werkt en geven de voorbeeldteksten erbij.

Voor wie is het buffet bedoeld?

Bij samenwerking in bouwteams is er al veel ruimte om duurzame innovaties toe te passen en kan duurzaamheid prima worden gestimuleerd met een uitdagend gunningscriterium. Het overgrote deel van de bouwopgaven ziet echter toe op uitsluitend uitvoering of engineering en uitvoering. De praktijk laat zien dat het moeilijk is bij dit soort contracten gebruik te maken van de creativiteit en het innovatievermogen van marktpartijen. Het duurzaamheidsbuffet biedt hier uitkomst.

Twee manieren om het buffet in te richten

Ongevraagde aanbiedingen zijn niet toegestaan in een aanbesteding. De aanbestedende dienst moet dus aangeven dat zij graag voorstellen met duurzame innovaties ontvangt en vermelden hoe de inschrijvers deze kunnen indienen. Er moet ook een reden zijn om dit te vragen. Het voorstel kan gelden als gunningscriterium of als mogelijkheid in het bestek worden opgenomen.

Meer weten?

Bekijk dan snel de praktische handreiking Duurzaamheidsbuffet

... of ga naar onze webpagina over Duurzaam inkopen

 

 

Jos van Alphen adviseur aanbestedingen en contractzaken