Hodes bouwt wekelijks twintig huizen maar ziet ook uitdagingen
Donderdag 1 februari 2024
Circulaire, modulaire huisvesting heeft de toekomst bij Hodes. Directeur Antonie ter Harmsel heeft een duidelijke visie over de toekomst van mens en aarde en wat dit concreet betekent voor de huisvesting in Nederland. Kleinschalige, duurzame bouw, met oog voor het reduceren van afval en het gebruik van grondstoffen. Het team van Regio Oost ging op werkbezoek bij dit innovatieve en groeiende bedrijf.
Inmiddels rollen er zo'n twintig kant-en-klare-woningen per week uit de fabriek in het Overijsselse Goor. Dat zijn modulaire woningen die desgewenst aangepast kunnen worden aan de wensen van de eindgebruiker. Vorig jaar is er flink geïnvesteerd in deze producten waarbij een sterke doorontwikkeling van het aangezicht heeft plaatsgevonden. Een breed scala aan afnemers zoals woningcorporaties, ontwikkelaars, zorg en recreatie weten Hodes te vinden. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen maken de groei van Hodes en de vraag naar modulaire huisvesting mogelijk. Huishoudens worden kleiner, de zorg moet dichter bij huis worden georganiseerd en opdrachtgevers waarderen in toenemende mate de circulaire oplossingen die Hodes kan bieden.
Optimistisch over energietransitie
Mens en aarde staan binnen ons bedrijf voorop, legt Antonie ter Harmsel uit. "Over de energietransitie ben ik optimistisch, dat gaan we uiteindelijk wel redden met elkaar. Groene energie blijft in grote hoeveelheden aanwezig. Grondstoffen raken uiteindelijk op en ik voel het als een grote verantwoordelijkheid om daar bij het maken van ons product rekening mee te houden."
Uitbreiding van ruimte is nodig
Inherent aan de groei van een bouwbedrijf die fabrieksmatige woningen realiseert zijn de logistieke uitdagingen. Hoe verplaats je woningen binnen de fabriek op het moment dat de wanden zijn geplaatst en de afwerking binnen moet plaatsvinden? Welke onderdelen van het assemblageproces kunnen op een andere locatie worden gerealiseerd? Daarvoor is uitbreiding van fabrieksruimte nodig. In samenwerking met de gemeente zijn er werkbare oplossingen gevonden die de continuïteit van het proces ook in de komende jaren waarborgen. Binnen in de hallen werkt Hodes sinds kort met een semiautomatisch gestuurde wagen die huizen letterlijk optilt en verplaatst naar de juiste ruimten, wat een grote winst in efficiëntie oplevert.
Regio Oost ziet een waardevolle toevoeging van bedrijven zoals Hodes aan de bouwsector. Er is een grote doelgroep voor modulaire en flexibele gebouwde woningen, en met oog voor de aarde leveren deze bedrijven ook nog eens bijdrage aan een gezonde bouwsector in de toekomst.
Gerelateerd nieuws
Met een groei van 0,7% ontwikkelde de bouwnijverheid zich relatief gunstig in het eerste kwartaal van dit jaar. Het beeld is hiermee veel positiever dan vorig jaar, toen de toegevoegde waarde van de bouwproductie nog met 2,7% daalde. De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal slechts met 0,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
In Regio Oost staat de Onderwijsdag van de Bouw inmiddels stevig op de kaart. Zo maakten in Zwolle, Eibergen, Glanerbrug en Veenendaal meer dan tweeduizend leerlingen kennis met de wereld van de bouw en infra. Een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en Bouwend Nederland.
Op een warme vrijdagmiddag brachten de leden van afdeling Veluwestreek een bezoek aan steenfabriek Vogelensangh in Deest. Tijdens een indrukwekkende rondleiding ontdekten zij hoe bakstenen hier nog op traditionele wijze worden gebakken in kolengestookte ringovens, de laatste actieve ringoven van Nederland.