• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Afdelingen Amersfoort en Utrecht lopen warm voor gevangenis Wolvenplein

Afdelingen Amersfoort en Utrecht lopen warm voor gevangenis Wolvenplein

vrijdag 20 september 2019

Lenneke Neef

adviseur sociale zaken
Afbeelding Afdelingen Amersfoort en Utrecht lopen warm voor gevangenis Wolvenplein

Een bijzondere locatie hadden de afdelingen Amersfoort en Utrecht uitgezocht voor hun ledenvergadering. De Utrechts stadsgevangenis aan het Wolvenplein sprak zeer tot de verbeelding van de aanwezigen.

Altijd boeiend, zo’n bajes

Al enige tijd werken de afdelingen Amersfoort en Utrecht nauw samen. Ook op het vlak van bijeenkomsten slaan de twee regelmatig de handen ineen. Vandaar dat de ledenvergadering op dezelfde datum en op dezelfde locatie werden georganiseerd, donderdag 19 september in de voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein. Maar voor er vergaderd werd, was er een rondleiding door de leegstaande lik. Veel verhalen over de historie uiteraard, het gebouw stamt uit 1856 dus er valt wel wat over te vertellen. Dat de gevangenen vroeger alleen in een cel zaten en ook alleen werden gelucht, bijvoorbeeld. Eenzaamheid zou bezinning stimuleren en zo de kans op opnieuw in de fout gaan na de vrijlating kleiner maken. Dat bleek tegen te vallen. 
Maar de rondleiding en de anekdotes spraken ieder geval wel tot de verbeelding. Net als het feit dat het gebouw leeg staat en er naar een herbestemming gezocht wordt. Boeiende materie voor bouwers natuurlijk, er werd volop gespeculeerd over wat je met het gebouw zou kunnen doen. Al temperde realiteitszin het enthousiasme wel een beetje want velen verwachten dat je vast niet veel mag veranderen aan zo’n rijksmonument.

Veel zorgen over stikstof en WKB 

Het ging 19 september natuurlijk niet alleen om de oude gevangenis maar ook om de vergaderingen zelf. Die hielden de afdeling uiteraard niet gezamenlijk. De thema’s die werden besproken ontliepen elkaar echter niet veel. Zo kwam uiteraard de stikstofproblematiek aan de orde. Die baart veel bouwers zorgen. Ze merken dat gemeenten terughoudender zijn met het verstrekken van vergunningen en vrezen voor de gevolgen. Bouwend Nederland werd dringend gevraagd om vooral te blijven lobbyen.

Een ander hot item was de Wet Kwaliteitsborging. Ondanks het informatieve webinar van vorige week blijven er nog veel zaken onduidelijk. Op lang niet alle vragen is al antwoord te geven omdat ‘Den Haag’ nog niet alle details heeft ingevuld. Veel leden vinden dat lastig omdat ze de urgentie voelen om met de nieuwe regels aan de slag te gaan.

Waren de vergaderingen nog apart, bij het aansluitende diner zochten de leden van beide afdelingen elkaar op om nader kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.