• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Inhoud en ontspanning gaan hand in hand bij meewerkend partneroverleg

Inhoud en ontspanning gaan hand in hand bij meewerkend partneroverleg

woensdag 2 oktober 2019

Lenneke Neef

adviseur sociale zaken
Afbeelding Inhoud en ontspanning gaan hand in hand bij meewerkend partneroverleg

Zoals gebruikelijk combineerden de afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland hun meewerkend partneroverleg. Anders dan anders was er dinsdag 1 oktober naast het inhoudelijke deel ook een ontspannende wandeling.

Vijftien deelnemers konden er dinsdag 1 oktober in Castricum worden verwelkomd bij het meewerkend partneroverleg van de afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland. Locatie voor de bijeenkomst was bezoekerscentrum De Hoep van drinkwaterbedrijf PWN.
Tijdens het overleg was er veel aandacht voor actualiteiten op het gebied van personeel en administratie. Zo werd de Wet Arbeidsmarkt in Balans besproken. De nieuwe wet die 1 januari 2020 in werking treedt, moet het aannemen van personeel in vaste dienst aantrekkelijk maken.
Ook de compensatieregeling voor de transitievergoeding kwam aan de orde. Werkgevers kunnen op grond van die regeling vanaf 1 april 2020 een aanvraag indienen voor de compensatie bij ontslag wegens langdurige ziekte.

Frustraties delen

Terugkerend item bij het overleg is veiligheid. De meewerkend partners hebben dat allemaal hoog op de prioriteitenlijst van het bedrijf staan maar ze constateren wel dat de gewenste omslag niet bepaald vanzelf gaat. Vooral oudere medewerkers zijn moeilijk van hun oude vertrouwde gewoontes af te brengen, merken ze.
Uiteraard kwam ook hét onderwerp dat de bouw momenteel bezig houdt op tafel: stikstof. De deelnemers deelden hun zorgen en onzekerheden over de stappen die de overheid gaat zetten in dit probleemdossier en wat dat gaat betekenen voor hun bedrijf en bouwprojecten.

Ontstressen in de duinen

Oplossingen leverde het overleg niet op maar het was wel goed om zorgen en frustraties te delen. Alle deelnemers zijn immers actief in kleinere bedrijven waar veel van de huidige regelgeving het ondernemen absoluut niet makkelijk voor maakt. Er was dus veel herkenning en wederzijds begrip. Om weer even tot rust te komen werden de regenjassen en wandelschoenen gepakt voor een rondleiding door het duingebied, onder begeleiding van een boswachter. Die vertelde álles over de natuur van de bijzondere plek. Een leerzaam en vooral ontspannend moment in de doorgaans drukke en stressvolle werkweek.

Het volgende meewerkend partneroverleg staat gepland voor medio februari 2020. Locatie en programma worden nog bekend gemaakt.