14 november Betondag: toekomstvisie bouwen met beton

vrijdag 8 november 2019

Johan Asscheman

Verenigingsmanager Specialistische Wegenbouw & Civiele Betonbouw
Afbeelding 14 november Betondag: toekomstvisie bouwen met beton

Op donderdag 14 november vindt de Betondag plaats in De Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Tijdens dit jaarlijkse event gaat de Betonvereniging nader in op de gevolgen die de toekomstvisie Panorama Nederland heeft voor het bouwen met beton. Centraal staan de thema’s Klimaat, Energie, Verstedelijking en Reconstructie. Bouwend Nederland ondersteunt de Betondag als kennispartner en Lennard Heij, lid van het Dagelijks Bestuur van Bouwend Nederland en Directeur BAM Infra geeft zijn visie op de Toekomst van de Bouw in 2050.

De komende decennia zal er meer dan ooit een beroep worden gedaan op ons vermogen om het land op een slimme manier aan te passen aan veranderende omstandigheden. De bouwsector werkt als geen ander aan die duurzame vernieuwing van de leefomgeving.

Panorama Nederland

Het College van Rijksadviseurs heeft in december 2018 Panorama Nederland gepubliceerd, een document waarin de vier belangrijkste thema’s – klimaatadaptatie, hervorming van de landbouw, energietransitie en verstedelijking – geïntegreerd worden benaderd. Deze visie toont een richting die niet dwingend is, maar keuzes voorlegt en heldere principes definieert. Andere interpretaties en uitwerkingen zijn uiteraard mogelijk. Aan welk Nederland willen we bouwen? En op welke manier past beton daarbij?

Panorama Beton, een kennismaking

Op de Betondag 2019 wordt nader ingegaan op de gevolgen die deze toekomstvisie heeft voor het bouwen met beton. Om die reden is er gekozen voor de titel Panorama Beton, een kennismaking. Met daarbij, mede gebaseerd op de thema’s van Panorama Nederland, 4 thema’s: Klimaat, Energie, Verstedelijking en Reconstructie. 


Sprekers & programma

Om 09:30 uur verricht Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de fysieke Leefomgeving en een van de opstellers van het Panorama Nederland, met een toelichting op Panorama Nederland de aftrap. Peter Struik, hoofdingenieur-directeur (HID) van het Rijkswaterstaatprogramma Duurzaamheid en Leefomgeving, zal tegelijkertijd ingaan op de ambities van Rijkswaterstaat op het gebied van Duurzaamheid.

Van 10:05 - 10:20 uur vindt een interview plaats met Lennard Heij, Algemeen Bestuurslid Bouwend Nederland, Rob van Gijzel, Voorzitter Betonhuis en Erik Schlangen. TU Delft.

Bekijk het volledige programma of stel je persoonlijke programma samen in de Betondag App.

Aanmelden

Kom op donderdag 14 november naar de Betondag in de Van Nelle Fabriek. Meer weten of aanmelden kan hier.