• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • BNR Bouwmeesters: Veiligheid vraagt tijd, aandacht en geld van bouwer en aanbesteder

BNR Bouwmeesters: Veiligheid vraagt tijd, aandacht en geld van bouwer en aanbesteder

vrijdag 15 november 2019
Afbeelding BNR Bouwmeesters: Veiligheid vraagt tijd, aandacht en geld van bouwer en aanbesteder

Stichting Bewuste Bouwers bestaat tien jaar. In de uitzending van Bouwmeesters van maandag 11 november beantwoorden de huidig directeur en een van de oprichters de vraag: Is er dankzij de gedragscode van Bewuste Bouwers bewuster gebouwd? Te gast waren: Anneke Witte, directeur Bewuste Bouwers; en Edwin de Kuiper, executive board member Ballast Nedam, betrokken bij de oprichting van Bewuste Bouwers.

Brexittrofee

Iedere week beginnen de gasten met wat volgens hen de grote successen en flaters in de bouw zijn van de afgelopen tijd. Anneke Witte is tevreden met de successen van BLVC Café, een initiatief in Houthavens waar mensen bijeenkomen om te praten over bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. “We kunnen sowieso erg trots zijn op de wijk Houthaven”, vindt Witte. Edwin de Kuiper benoemt als succes de ‘brexittrofee’ van Amsterdam: het nieuwe gebouw van de European Medicine Agency: “Ik vind het mooi om te zien hoe goed de bouwsector onder zulke druk heeft weten te presteren.” De flater laat zich inmiddels raden. De Kuiper: “Het is al veel besproken, maar dat moet toch wel de stikstofcrisis zijn. Dat is een drama voor de sector.”

Beter imago

Tien jaar geleden werd naar Brits voorbeeld ‘Bewuste Bouwers’ opgericht. In het Verenigd Koninkrijk bestaat een vergelijkbare organisatie al sinds 1997. Volgens betrokkene Edwin de Kuiper was de stichting broodnodig omdat de bouw op dat moment kampte met een imagoprobleem en dat moest anders. Bewuste Bouwers wilde daarom meer transparantie zodat buurtbewoners kunnen zien wat er precies gebeurt op de bouwplaats: “De drempel om een bouwplaats op te stappen was wat ons betreft te hoog.” Tegenwoordig heeft Bewuste Bouwers daarom een twintigtal mensen rondlopen die bouwlocaties bezoeken om te kijken hoe de communicatie geregeld is. “Als organisatie doen we alles om het imago van de bouwsector te verbeteren”, legt directeur Witte uit.

Veilig en transparant

“Wij doen alles langs de band van motivatie en inspiratie. En zijn gefocust op de dingen die goed gaan,” aldus Witte. De Kuiper benadrukt de veiligheid in de bouw. “Veiligheid kan altijd beter. Het is een primaire verantwoordelijkheid voor ons als sector. In een dynamische omgeving moet dat een continu proces zijn.”

Vijf pijlers

Om vast te stellen of er bewust met een bouwplaats wordt omgegaan, hanteren de Bewuste Bouwers vijf pijlers: omgeving, veiligheid, milieu, vakmensen en de verzorging van de bouwplaats. “Zo kan je aan de verzorging vaak al zien wat de kwaliteit van het bouwwerk zelf is. Als het een bende is, ga je je toch afvragen hoe er dan met de rest wordt omgegaan”, verklaart Witte. Witte is gedetacheerd door de Rijkswaterstaat om de stichting te leiden en zorgt ervoor dat er nauwe banden zijn ontstaan tussen Bewuste Bouwers en overheidsinstellingen: “We werken tegenwoordig goed samen met grote opdrachtgevers zoals het Rijksvastgoedbedrijf, gemeenten en natuurlijk de Rijkswaterstaat.” Elke twee jaar worden de vijf pijlers in samenwerking met deze partijen, bedrijfsdeelnemers en andere stakeholders bijgesteld om zo actueel mogelijk te blijven.

Risicoanalyse

In de petrochemie is het een bekend fenomeen: voordat je werkzaamheden aanvraagt, moet er eerst een risicoanalyse plaatsvinden. Volgens Witte kan de bouw daar wat van leren: “Ik denk dat het nuttig is om met vier ogen te kijken naar werkzaamheden die risico’s met zich meebrengen, zoals het hijsen van materiaal.” Dat is niet alleen belangrijk voor de bouwvakkers zelf, maar ook voor omwonenden en passanten. “Te vaak zie je dat zij het slachtoffer zijn van ongelukken”, meent Witte. Nu de economie is aangetrokken en de bouw weer aan de slag is gegaan, komen er meer ongelukken voor. Volgens Witte komt dat deels omdat veiligheid geen onderdeel is van aanbestedingsprocessen: “Goed inrichten van veiligheid kost tijd, aandacht en geld. Als aanbesteder moet je er niet vanuit gaan dat veiligheid vanzelfsprekend is.”

Bewuste Bouwer Award

Om bouwers te motiveren bewust hun vak uit te oefenen heeft Bewuste Bouwers een award in het leven geroepen. Volgens Witte werkt die goed: “Wij belonen, delen kennis en hebben bijvoorbeeld dit jaar meer best practices om te delen dan ooit tevoren.” De Kuiper, die zelf enkele awards in ontvangst heeft mogen nemen, hoopt dat de sector ook gemotiveerd kan worden meer aan veiligheid te doen: “Natuurlijk is het mooi dat veiligheid vanaf 2021 aan de aanbestedingskant een eis wordt. Maar wij als uitvoerders moeten ook meer aan de slag met veiligheid.”