Bent u 18 maart 2020 ook Bewust Veilig?

Reina Uittenbogaard

programmamanager veiligheid
Afbeelding Bent u 18 maart 2020 ook Bewust Veilig?

Woensdag 18 maart 2020 is de vierde editie van ‘Bewust Veilig’. Tijdens de eerste editie werd op meer dan 2.000 verschillende werklocaties van 125 bedrijven stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In 2019 is het aantal deelnemende organisaties gestegen naar 400! Dit jaar willen we nog meer medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners bereiken. Doe jij ook mee?

Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL, Aannemersfederatie en CUMELA hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde woensdag in maart, Bewust Veilig te zijn. De motivatie is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis moet kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Het is van het grootste belang om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, én om faciliteiten te bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers én werknemers. 

Ben jij ook Bewust Veilig

Sluit je aan en sta ook op 18 maart stil bij dit belangrijke thema.

Aanmelden

 

Meedoen betekent zelf iets organiseren

Als je meedoet, betekent dit dat jullie bedrijf zich aansluit bij de vele andere bedrijven die op 18 maart stilstaan bij veilig werken. Want ongeacht of je nu uitvoerder, schilder, glaszetter, spuiter/straler, elektro- of verwarmingsmonteur, timmerman, machinist, vlechtwerker of opdrachtgever bent; samenwerken in een project of op een bouwplaats brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het is ieders verantwoordelijkheid om deze risico’s zo beperkt mogelijk te houden. Dat begint vaak bij bewustwording, en dus aandacht besteden aan veilig en gezond werken. En daar is de Bewust Veilig-dag een mooi instrument voor.

Stappenplan

  1. Meld je aan via de website, zodat wij weten dat je meedoet. Op deze manier kunnen wij je goed op de hoogte houden van de activiteiten rondom de Bewust Veilig-dag. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden.
  2. Denk na over welke risico’s bij jouw bedrijf het meest actueel zijn. Veiligheid is een breed onderwerp, het kan helpen om te focussen op specifieke zaken.
  3. Kies een manier waarop je deze risico’s aan de orde wilt laten komen. Je kunt kiezen voor een toolboxmeeting, maar denk ook eens aan een demonstratie van een leverancier of een safetywalk samen met de opdrachtgever om de veiligheidsrisico’s inzichtelijk te maken. Onder het tabblad inspiratie vind je nog veel meer ideeën en diverse links naar websites met hulpmiddelen die je kunt gebruiken.
  4. Dan volgt de organisatie van de dag zelf. Dit zal iedere organisatie op zijn eigen manier doen. Je kunt daarbij gebruik maken van de campagnehulpmiddelen (posters, bekertjes, flyers, etc.) die je kunt bestellen of downloaden via bewustveiligiederedag.nl.
  5. Je mag natuurlijk ook bekend maken aan de buitenwereld dat je op 18 maart 2020 extra aandacht besteedt aan veiligheid. Als deelnemer mag je gebruik maken van het Bewust Veilig-logo dat op de website te vinden is.

 Er zijn vele manieren om invulling te geven aan het thema Veiligheid op 18 maart 2020. Op de website vind je een aantal suggesties.