Afbeelding

Podcast De bouw maakt het

Sinds januari 2022 verschijnt de de podcast ‘De Bouw maakt het’. Leuk om te beluisteren voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van bouw en infra. Met items over alle aspecten van de bouw en gasten aan tafel helpt de podcast mee om de luisteraar een compleet beeld van de bouw te geven en up-to-date te blijven over bouwnieuws. De podcast ‘De Bouw maakt het’ is hieronder te beluisteren en via de gebruikelijke podcastkanalen als Spotify, en de podcastapps voor iOS en Android.

 
Deze zomer zetten Bouwend Nederland en Techniek Nederland een compleet nieuwe vorm van arbeidsmarktcommunicatie in. Een themapark over de bouw, infra en techniek speciaal voor kinderen van 6 tot 10 jaar. We gaan in deze aflevering in gesprek met initiatiefneemster Anne de Jonge van Bouwend Nederland. Zij klopte met haar idee aan bij Kibeco, bekend van Dinopark en Big Insects. Bijna dertig regionale bedrijven maken het initiatief mede mogelijk. Melcher Groenendijk legt uit waarom.

  
Veel middelgrote en grote bouwers hebben hun eigen KAM-afdeling (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) of KAM coördinator. Maar hoe waarborg je veiligheid als je een klein bouw- of infrabedrijf hebt. In de podcast gaan we daarom in gesprek met een mkb-ondernemer. Jan Kuijpers, vierde generatie en dga van Kuijpers Bouw Heteren met 12-15 miljoen euro omzet vertelt hoe hij veilig werken tussen de oren heeft gekregen bij zijn 20 medewerkers en onderaannemers.

     
Als je nog niet enthousiast ben over de bouwsector, dan wordt je dat zeker na het horen van deze podcast. In deze aflevering hoor je wat er achter de bouwhekken gebeurt bij de renovatie van de Piet Heintunnel in Amsterdam en bij de aanleg van de A16 in Rotterdam. De trots waarmee de gasten praten over hun projecten spat uit de speakers. Deze en 143 andere projecten zijn zaterdag 18 juni te bezoeken tijdens de Dag van de Bouw. Kijk op www.dagvandebouw.nl welke dit zijn.

  

In juni presenteert Bouwend Nederland de Maand van de Toekomst. Met bijna 40 digitale sessies bouwen we samen aan morgen en de toekomst. In deze podcast lichten we een tipje van de sluier op en bespreken alvast twee onderwerpen: modulair bouwen (verplaatsen van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam) en de kansen van waterstof voor de bouwsector.

   
Verduurzaam je bedrijfspand! Het is niet alleen goed voor het milieu, maar vanaf 1 januari 2023 ook wettelijk verplicht. Veel ondernemers willen graag beginnen en kijken uit naar lagere energiekosten, maar hoe pak je dat aan? Welke wettelijke eisen zijn er? Wat is de urgentie? En welke stappen kun je nemen om geld te besparen? Dat en meer bespreekt presentator Iman de Vries in de nieuwe aflevering van De bouw.

   
Op 6 april stond op de voorpagina van de Telegraaf: “Stikstofplan zet bouw stil”. Maxime Verhagen waarschuwde dat het land op slot gaat voor de bouw en economische ontwikkeling als de nieuwe stikstofaanpak van het kabinet doorgaat. Stikstofminister Van der Wal wil eerst kijken of de natuur herstelt en dan pas bezien of er eventueel nog meer mogelijk is op het gebied van bouwen. Waarom ook Natuur & Milieu vindt dat dit plan niet de oplossing is voor het stikstofprobleem, hoor je in de nieuwe aflevering van De bouw maakt podcast.


De bouwkosten rijzen de pan uit. Maar hoe erg is het en wat zijn de verwachtingen. Zeker met de explosief gestegen bouwkosten is het des te belangrijker dat publieke opdrachtgevers sneller en vaker gaan betalen voor uitgevoerd werk. Wettelijk staat deze termijn op 30 dagen, maar vaak neemt het indienings- en goedkeuringsproces al 63 dagen in beslag. Dit er veel meer is te horen in deze aflevering van De bouw maakt het podcast.

      

Op woensdag 30 maart vindt de Bewust Veilig-dag plaats. Deze zesde aflevering van de podcast De bouw maakt het is daarom helemaal gewijd aan het thema Veiligheid.

  
Op Internationale Vrouwendag staat de bouwvrouw centraal in onze podcast. Aan tafel zitten Anja Vijselaar, bouwvrouw van jaar 2021 en Rianne Smit, die als monteur tijdelijke verkeerborden plaats bij Traffic Service Nederland. Ze vertellen waarom ze blij worden van werken in de bouwsector en geven tips hoe je als werkgever meer vrouwen binnen kunt halen.

   
  
Jonge lijsttrekkers en bouwers gingen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart in gesprek met presentator Iman de Vries. Waar vinden ze elkaar en wat kan echt anders in de samenwerking. Zijn er misschien wel te veel regeltjes en belangen in dit land om samen echt door te kunnen bouwen?

 
 
In de derde aflevering van onze podcastserie De bouw maakt het zitten we aan de keukentafel in de klimaatadaptieve woning van de familie Schraa uit Elburg. Bouwer Van Wijnen vertelt wat ze hebben gedaan om deze wijk te beschermen tegen wateroverlast en hittestress. Christiaan Schraa deelt hoe het is om hier te wonen en welke verschillen hij ervaart ten opzichte van zijn vorige jaren 70-woning.

 
   

In aflevering twee van onze podcastserie De bouw maakt het hoor je waarom horecaman Alex Kersing van bar naar bouw ging. Na 30 jaar zit hij helemaal op z'n plek als portier en verkeersleider op een bouwplaats.

 
 
Op dinsdag 11 januari lanceert Bouwend Nederland met trots een eigen podcastserie De bouw maakt het. Elke twee weken komt er op dinsdag een nieuwe aflevering beschikbaar met daarin gesprekken over de boeiende bouwwereld. In de eerste aflevering: Hoe internetcriminelen een bouwondernemer gijzelden en hoe hij terugsloeg!

Over de podcast De bouw maakt het

De bouw maakt het

De bouw en infra, Nederland kan niet zonder. Een betere verbinding naar het strand? Dat duurzame huis met die extreem goede internetverbinding door glasvezelkabels? Droge voeten? 'De bouw maakt het'.

Meer over onze imagocampagne