Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Lidmaatschap
  3. Trainingen
  4. Duurzaamheid
  5. Kan leertraject

KAN leertraject

Natuurinclusief ontwikkelen 2023

In tijden van klimaatverandering is het cruciaal dat nieuwe woningbouwprojecten klimaatadaptief zijn. Dit kan door in jouw bouw- en infraprojecten te bouwen met de natuur en zo te zorgen voor meer biodiversiteit en een groene en gezonde woonomgeving. Ontbreekt het je nog aan voldoende kennis en ervaring? Dan is het KAN leertraject iets voor jou.

KAN staat voor Klimaatadaptief bouwen mét de natuur. Om leergierige ontwikkelaars, bouwers, gemeenteambtenaren en andere projectbetrokkenen in de gelegenheid te stellen om in korte tijd hun kennis en ervaring rond klimaatadaptief en natuurinclusief ontwikkelen en bouwen flink bij te spijkeren, biedt het KAN platform het leertraject Natuurinclusief Ontwikkelen aan.

 

De docenten

De docenten van dit leertraject zijn:

  • Maike van Stiphout (DS landschapsarchitecten, docent Academie van Bouwkunst en auteur van het boek ‘Eerste gids voor natuurinclusief ontwerp’)
  • Robbert Snep (senior adviseur Groene Steden WUR)
  • Jip Louwe Kooijmans (ecoloog bij Van der Goes en Groot en mede-auteur van het boek ‘Nederlandse vogels in hun domein’ (Vogelbescherming, 2021)

Aan de hand van hun gezamenlijke rapport ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ nemen ze jou bij de hand in de wereld van natuurdoelstellingen en -wensen, en leer je over de basisprincipes voor natuurmaatregelen, water en bodem, beheer en onderhoud. In de middag ga je mee op locatiebezoek en leer je met een andere bril kijken. Door de expertise van de docenten en de kleine groep deelnemers kun je je gericht je vragen stellen.

Opzet leertraject

Het leertraject bestaat uit drie dagen op verschillende locaties, verbonden met het excursiedoel. ’s Ochtends lessen, ’s middags excursie.

Dag 1: Kijken met de natuurinclusieve bril op (situatie, natuurdoelstellingen, wensen). Locatie: de Kersentuin, Utrecht.

Dag 2: De plek en de middelen (eigendomssituatie en natuurmaatregelen). Locatie: GWL-terrein Amsterdam.

Dag 3: Organiseer je eigen succes (beheer en onderhoud, kosten en baten, coördinatie en communicatie). Locatie: Trudotoren en Medina Eindhoven.

Data

De drie dagen vormen samen één geheel. Als je je aanmeldt voor het leertraject, meld je je aan voor alle drie de data. De data in 2023 zijn: vrijdag 14 april, vrijdag 7 juli, vrijdag 15 september.

Voor wie is dit interessant?

Het leertraject is gericht op ontwikkelaars, gemeente-ambtenaren en andere bouwbetrokkenen binnen een specifiek KAN-project. Ontwikkelaars en bouwbedrijven dienen lid te zijn van NEPROM, Bouwend Nederland of WoningbouwersNL. Er zijn qua vooropleiding geen toelatingseisen voor dit leertraject. Na afloop ontvang je, indien je alle dagen hebt gevolgd, een certificaat van deelname. Er is een maximum van 15 deelnemers.

Kosten

De deelnamekosten zijn € 1.300 excl. BTW per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie/thee, lunches en excursies. Reis- en parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Bij verhindering of ziekte wordt er geen geld gerestitueerd. Dit leertraject wordt in 2023 één keer aangeboden, er is daarom geen mogelijkheid tot inhalen. Deelnemers ontvangen het werkboek en de publicatie ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ (2021).

KAN-platform

Kijk voor praktische kennis en voorbeeldprojecten op kanbouwen.nl.

Ben je nog geen lid?

Leden van Bouwend Nederland profiteren van diverse voordelen, waaronder korting op de trainingen van de Academy.

Ontdek alle voordelen van het lidmaatschap

Kies je startmoment

Er zijn op dit moment geen trainingen gepland. Op de hoogte blijven van nieuwe trainingsdata? Meld je dan aan voor de Academy Alert!

Aanmelden Academy Alert