Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Lidmaatschap
 3. Trainingen
 4. Duurzaamheid
 5. Verlaag je mpg score

Verlaag je MPG-score

Ontdek meer over de nieuwe MPG-eisen en hoe je een MPG-score omlaag brengt.

 • Leer meer over de MPG-methodiek
 • Hoe maak je een MPG-berekening

De Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) is een maatstaf in Nederland die de milieubelasting van gebouwen beoordeelt gedurende hun hele levenscyclus. Het meet de impact van materialen en grondstoffen die worden gebruikt in de bouw, inclusief productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Hoe lager de MPG-score, hoe lager milieubelasting, wat aangeeft dat het gebouw duurzamer is. Deze beoordeling is verplicht voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen en helpt bij het bevorderen van duurzame bouwpraktijken.

 

Start september 2024
Training op locatie
Keuze uit verschillende locaties
Leden: € 340,- (excl. BTW)
Niet leden: € 450,- (excl. BTW)

Lente-Akkoord 2.0 koploper? Dan kun je gratis deelnemen aan deze training. Max 4 koplopers per training. Je wordt hierover geïnformeerd na aanmelding.

De milieuprestatie-eis voor woningen wordt per 1 juli 2025 aangescherpt van 0,8 naar 0,5. De milieuprestatie van bouwwerken is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een bouwwerk. Hoe beter de milieuprestatie van het bouwwerk, hoe lager de milieu-impact is. Het berekenen van de milieuprestatie is in de B&U-sector verplicht volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Voor wie is deze training interessant:

De training is interessant voor werkvoorbereiders, calculators, projectleiders, maar ook adviseurs duurzaamheid en bedrijfsleiders. Voor deze cursus heb je geen specifieke voorkennis over de MPG nodig.

Wat leer je?

 • Je kent de basisprincipes van milieuprestatie van gebouwen.
 • Actuele regelgeving omtrent milieupresentaties.
 • Praktische oefeningen met een opgave om de software te leren gebruiken.
 • Rekenen met de MPG-tool.
 • Begrijpen hoe de MPG tot stand is gekomen.
 • Op de hoogte zijn van de actuele wet-en regelgeving op het gebied van MPG.

Programma:

Tijdens de training staan we in het eerste gedeelte kort stil bij de theorie van de milieuprestatie van een gebouw en de actuele regelgeving. Daarna volgt een demonstratie van de software waarna we gezamenlijk aan de slag gaan met een oefenopgave. Tijdens het derde gedeelte ga je in groepjes gestructureerd werken aan een project uit je eigen praktijk met GPR Materiaal, kijk je naar het integrale milieueffect op de lange termijn met MPG en naar de kortetermijneffecten met Paris Proof en de Quick Carbon Indicator (QCI). In het laatste gedeelte bespreken we de resultaten van de praktijkvoorbeelden, trekken we conclusies en is er tijd voor vragen.

Belangrijkste onderwerpen van de training:

Ter voorbereiding wordt gevraagd een MPG-berekening mee te brengen van een project uit de eigen praktijk. Bij voorkeur is dit een berekening in GPR Materiaal maar je kunt een berekening ook zelf invoeren. Voorafgaand aan de training krijg je toegang tot GPR Materiaal software. Als cursist neem je een eigen laptop mee en het cursusmateriaal wordt digitaal verstrekt. Voor optimale uitwisseling nemen er over het algemeen minimaal 4 en maximaal 12 cursisten deel aan deze cursus.

Ben je nog geen lid?

Leden van Bouwend Nederland profiteren van diverse voordelen, waaronder korting op de trainingen van de Academy.

Ontdek alle voordelen van het lidmaatschap

Kies je startmoment

Hier vind je een overzicht met alle beschikbare trainingsdata. Kies de startdatum en locatie die bij je past en meld je direct aan. Is de training vol? Neem dan contact met ons op, we kijken graag mee naar andere mogelijkheden.