Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Lidmaatschap
 3. Trainingen
 4. Wkb trainingen
 5. Wet kwaliteitsborging voor het bouwen basistraining

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: basistraining

In deze ééndaagse training leer je de belangrijkste aspecten van de Wkb!

 • Inzicht in de gevolgen van de Wet Kwaliteitsborging
 • Kennis van de relevante wetswijzigingen

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven. In deze eendaagse training leer je in twee blokken van drie uur de belangrijkste aspecten van de Wkb en krijg je inzicht in de gevolgen voor jouw bedrijfsvoering. We zoomen in op interne kwaliteitsborging, het aantoonbaar maken van de geleverde kwaliteit: Hoe laat ik zien dat mijn bouwwerk aan alle eisen van het Bouwbesluit voldoet en hoe bouw ik een opleverdossier op?

Wat leer je?

Hoe verandert de aansprakelijkheid van de aannemer? Na het volgen van deze training:

 • Heb je kennis van de relevante wetswijzigingen en de achtergronden daarvan.
 • Heb je inzicht in de gevolgen van de Wkb voor jouw bedrijfsvoering: van de initiatieffase tot en met oplevering.
 • Ken je de principes van interne Kwaliteitsborging.
 • Weet je wat een kwaliteitsborger van jou vraagt en waarom.
 • Kun je een bewuste keuze maken voor welke volgende stappen je moet zetten als bedrijf.

Voor wie is deze training interessant?

Je bent een kwaliteitsfunctionaris, projectleider, werkvoorbereider, uitvoerder, directeur of manager van bouw- en infrabedrijven (klein, midden en middelgroot).

Programma

Het webinar over de wet kwaliteitsborging geeft een eerste inzicht in de wet en de gevolgen daarvan. Deze eendaagse training vervolgt met wat de concrete effecten zijn voor bedrijven in bouw en infra. In de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

Blok 1: Introductie en gevolgen Wkb

We starten met de inhoud van de Wkb en geven inzicht in de gevolgen voor bouw- en infrabedrijven. Daarna gaan we uitgebreid in op de vraag wat "aantoonbaar kwaliteit leveren" inhoudt. Dit eerste blok duurt ongeveer 2 uur.

Blok 2: Interne kwaliteitsborging

In het tweede blok van een uur staan de basiselementen van interne kwaliteitsborging centraal: wettelijke en contractuele eisen, risicoanalyse, risicobeheersing (o.a. toetsing en controle), aantoonbaarheid en registratie en dossiervorming.

Blok 3: Externe kwaliteitsborging

We starten met een oefening over interne kwaliteitsborging. Daarna licht een externe kwaliteitsborger toe wat zijn rol is, wat hij van het bouw- of infrabedrijf vraagt en verwacht, en wat dat betekent voor de bedrijfsvoering van het bouw- of infrabedrijf. Dit blok duurt ongeveer 2,5 uur.

Blok 4: Hoe nu verder?

In dit vierde en laatste blok geven we inzicht in wat je verder kan doen ter voorbereiding op de Wkb; aandacht voor onder andere proefprojecten, de beschikbare externe informatie en het handboek en begeleidingstraject van Koninklijke Bouwend Nederland.

Bekijk het webinar over Wkb.

Ben je nog geen lid?

Leden van Bouwend Nederland profiteren van diverse voordelen, waaronder korting op de trainingen van de Academy.

Ontdek alle voordelen van het lidmaatschap

Kies je startmoment

Er zijn op dit moment geen trainingen gepland. Op de hoogte blijven van nieuwe trainingsdata? Meld je dan aan voor de Academy Alert!

Aanmelden Academy Alert