21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen
Maandag 1 juli 2024
Vandaag tekenen 21 partijen het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Onder hen vele gemeenten, het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en Koninklijke NLIngenieurs. Zo werken zij aan de verbetering van natuur (stikstof), klimaat (CO2) en gezondheid (fijnstof en stikstof).
In oktober 2023 werd het convenant SEB al getekend door zo’n 45 partijen (namens bijna 80 organisaties): vijf ministeries, alle Nederlandse waterschappen en provincies, enkele grote gemeenten en de belangrijkste branche- en netwerkorganisaties in de bouw. Deze partijen vertegenwoordigen weer duizenden ondernemingen in Nederland.
De toetreders
Daar komen nu 21 ondertekenaars bij. Dit zijn de gemeenten Almere, Asten, Brummen, Doetinchem, Dordrecht, Gouda, Heerlen, Heusden, Overbetuwe, Renkum, Voorst, Waadhoeke, Waalre, Waalwijk, Zaanstad en Zeist. De branche- en netwerkverenigingen Koninklijke NLIngenieurs, Vereniging Circulair Friesland, Verhurend Nederland en de (opdrachtgevende) bedrijven Royal Schiphol Group en Havenbedrijf Rotterdam.
De afspraken
In het convenant SEB en de bijbehorende routekaart staan de stappen die de partners de komende jaren nemen om werk-, voer- en vaartuigen in de bouw te vervangen door schone of emissieloze exemplaren. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. De afspraken geven de sector duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.
Ondersteuning
Het Rijk heeft ter ondersteuning tot 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat geld wordt benut voor schoner materieel, laadoplossingen, slimmer werken en innovatie van werkwijzen en technieken. Zo is er voor ondernemers in de bouw de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) bij de overstap naar duurzamer bouwmaterieel. Deelnemende medeoverheden kunnen gebruik maken van een Specifieke Uitkering (SPUK SEB) als tegemoetkoming in de extra kosten voor de inzet van emissieloos materieel via contracten en aanbestedingen.
Zomerevent SEB
De ondertekening van de 21 nieuwe toetreders vindt plaats bij het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Daar is ook te zien hoe de subsidies bijdragen aan technische innovaties. Er staat onder meer een model van het gebruik van waterstof in de bouw en er zijn proefmodellen te zien van een volledig elektrische stoomwals en asfaltspreider.
Gerelateerd nieuws
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.
In verschillende gemeenten worden vanaf volgende week boetes uitgedeeld aan bestelauto's en vrachtwagens die een uitstootvrije zone binnenrijden terwijl ze daar niet mogen komen. Wees daar alert op. In onder meer Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle is dit jaar een zero-emissiezone ingevoerd. Dat is een gebied waar vanaf een bepaald moment alleen nog emissieloze bestel- en vrachtauto's mogen rijden.
Tijdens de vastgoedbeurs PROVADA presenteerde de projectgroep Netbewuste Nieuwbouw haar aanpak om woningbouw mogelijk te maken binnen de grenzen van het overbelaste elektriciteitsnet. Met een inspirerend panelgesprek, veel energie in de zaal en de lancering van het kennisplatform, werd een belangrijke stap gezet naar toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Wij maken deel uit van de projectgroep.