1. Home
  2. Nieuws
  3. 21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen

21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen

Maandag 1 juli 2024

Vandaag tekenen 21 partijen het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Onder hen vele gemeenten, het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en Koninklijke NLIngenieurs. Zo werken zij aan de verbetering van natuur (stikstof), klimaat (CO2) en gezondheid (fijnstof en stikstof).

In oktober 2023 werd het convenant SEB al getekend door zo’n 45 partijen (namens bijna 80 organisaties): vijf ministeries, alle Nederlandse waterschappen en provincies, enkele grote gemeenten en de belangrijkste branche- en netwerkorganisaties in de bouw. Deze partijen vertegenwoordigen weer duizenden ondernemingen in Nederland. 

De toetreders

Daar komen nu 21 ondertekenaars bij. Dit zijn de gemeenten Almere, Asten, Brummen, Doetinchem, Dordrecht, Gouda, Heerlen, Heusden, Overbetuwe, Renkum, Voorst, Waadhoeke, Waalre, Waalwijk, Zaanstad en Zeist. De branche- en netwerkverenigingen Koninklijke NLIngenieurs, Vereniging Circulair Friesland, Verhurend Nederland en de (opdrachtgevende) bedrijven Royal Schiphol Group en Havenbedrijf Rotterdam.

De afspraken

In het convenant SEB en de bijbehorende routekaart staan de stappen die de partners de komende jaren nemen om werk-, voer- en vaartuigen in de bouw te vervangen door schone of emissieloze exemplaren. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. De afspraken geven de sector duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Ondersteuning

Het Rijk heeft ter ondersteuning tot 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat geld wordt benut voor schoner materieel, laadoplossingen, slimmer werken en innovatie van werkwijzen en technieken. Zo is er voor ondernemers in de bouw de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) bij de overstap naar duurzamer bouwmaterieel. Deelnemende medeoverheden kunnen gebruik maken van een Specifieke Uitkering (SPUK SEB) als tegemoetkoming in de extra kosten voor de inzet van emissieloos materieel via contracten en aanbestedingen.

Zomerevent SEB

De ondertekening van de 21 nieuwe toetreders vindt plaats bij het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Daar is ook te zien hoe de subsidies bijdragen aan technische innovaties. Er staat onder meer een model van het gebruik van waterstof in de bouw en er zijn proefmodellen te zien van een volledig elektrische stoomwals en asfaltspreider.

Pascal Kregting
Adviseur vakgroep bitumineuze werken en secretaris adviesgroep KOMAT
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 23 oktober 2024
Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen

Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.

Woensdag 16 oktober 2024
Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.

Woensdag 16 oktober 2024
Projectcommunicatie altijd voor iedereen beschikbaar? “Stop met ploeteren, kies voor Woub”

Via LinkedIn zag Frederik Heldoorn van Heldoorn BV zag een advertentie van Woub. ’Dit zou weleens precies kunnen zijn wat ik zoek’, dacht hij. Hij maakte een gratis proefaccount aan en in minder dan een week was hij om. “Ik merkte direct: hier is gekeken naar wat echt goed werkt voor de mensen op de werkvloer. Het is simpel en doeltreffend, alle communicatie over een project staat altijd op één plek en iedereen kan er altijd bij.”