‘Gemeenten kunnen vaker de dialoog zoeken’
Woensdag 23 juli 2025
Hendrikse Wegenbouw werkt in de regio Utrecht, waar steeds meer gemeenten het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen ondertekenen. Toch wordt er op dit moment nog veel gegund op laagste prijs. KAM-coördinator Martine Bommer pleit voor een betere dialoog met de markt over emissieloos werken in de praktijk.
Dit voorjaar ondertekenden nog eens negen Utrechtse gemeenten het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld. Het doel is dat gemeenten via inkoopeisen vragen om fossiel aangedreven materieel te vervangen door emissieloze varianten. Denk aan trilstampers, slijptollen, bemalingspompen, minigravers, shovels, bestelbussen uiteindelijk ook grotere machines. Hendrikse Wegenbouw werkt in de regio. Ze hebben al veel geinvesteerd in emissieloos materiaal, vertelt KAM-coördinator Martine Bommer. "We hebben trilplaten, stampers, minigravers en minishovels, een elektrische bussen, meerdere personenauto’s en twee elektrische streetscooters. Hiermee investeren we in een toekomstbestendig bedrijf."
Stroom van de bloemist
De ervaringen met het elektrische materieel zijn overwegend goed. Bommer: "Onze medewerkers werken graag met de elektrische trilplaten en stampers. Dat is schoon en stil. De minigravers lopen in de winter echter snel leeg, dan kan je er amper een halve dag mee werken. En van een van onze elektrische auto’s begon het alarm te loeien omdat de accu oververhit was. Dat was behoorlijk spannend." Voor het laden heeft Hendrikse een slimme strategie. "Voordat we inschrijven op een aanbesteding onderzoeken we het project, inclusief laadmogelijkheden. We hebben al eens stroom afgenomen bij een school, en bij een bloemist. Een bouwaansluiting aanvragen is voor kleinere, kort lopende projecten te tijdrovend. En accupakketten op de bouwplaats kunnen voor ons financieel niet uit."
Praktijkervaringen delen
Elektrisch materieel is gemiddeld nog twee keer zo duur. "Voor een klein bedrijf als het onze loopt dat best op. Waar mogelijk vragen we subsidie aan." Je zou verwachten dat gemeenten bij hun uitvraag rekening houden met de extra kosten. Maar dat is lang niet altijd zo, stelt Bommer. "Wij merken dat gemeenten juist weer vaker gunnen op laagste prijs in plaats van op CO2-prestaties of emissieloos werken. Dat is ontmoedigend. Gelukkig halen we bij EMVI-aanbestedingen altijd goede scores. Zo wonnen we recent aanbestedingen in Bunschoten, Wijk bij Duurstede en De Bilt. Gemeente Woudenberg gunde op laagste prijs maar benoemde wel minimale eisen voor de inzet van emissieloos materieel." Het zou fijn zijn, aldus Bommer, als de aanbestedende diensten vaker de dialoog zoeken. "Dan kunnen we onze ervaringen delen en krijgt de gemeente meer kennis over emissieloos werken."
Klimaattransitieplan
In het kader van de CO2-prestatieladder nieuwe norm 4.0 schrijft Bommer nu een klimaattransitieplan voor Hendrikse. "Uit onze impact- en invloedanalyse blijkt dat wij vooral impact maken met het vergroenen van onze brandstof. Eerst dachten we aan waterstof voor het grotere materieel, maar die infrastructuur is nog te onzeker. Daarom verleggen we de focus nu, voor onze vrachtauto’s en bestelbussen, naar HVO-brandstof. De ambitie is 60% CO2-reductie in 2030." Ze benadrukt het belang van reële prijzen om die ambitie waar te maken. "We willen zeker vooruit, maar het moet financieel ook haalbaar zijn en blijven. Daarvoor hebben we onze gemeentelijke opdrachtgevers hard nodig."
Over het SEB-convenant
Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) is een landelijke samenwerking van de bouw- en infrasector met lokale en landelijke overheden. De SEB-gemeenten gaan bij het inkopen van werkzaamheden aan straten, pleinen en onderhoud van de openbare ruimte structureel meer emissieloze bouwmachines uitvragen. Ga voor meer informatie naar Schoon en Emissieloos Bouwen
Gerelateerd nieuws
Voor miljoenen woningen is all-electric de weg naar een gasloos 2050. Een enorme opgave, zeker gezien de ontwikkelingen rondom netcongestie. Met een integrale wijkgerichte aanpak moet deze opgave haalbaar zijn. Hoe dit eruit kan zien en wat hiervoor nodig is hoor je tijdens een event van Stroomversnelling.
Samen met Energy Storage NL organiseerden we een kennissessie rond een urgent thema: hoe houden we de bouwplaats operationeel én emissieloos in tijden van netcongestie?
Steeds meer woningcorporaties en bouwbedrijven kiezen voor gestandaardiseerde renovatieprocessen en oplossingen die zorgen voor snelheid, voorspelbaarheid en schaalvoordeel. De praktijkverhalen lees je in onze nieuwe publicatie Een overzicht van renovatietreintjes in de corporatiesector. De publicatie is op 26 juni gepresenteerd aan de Contactgroep Vastgoedonderhoud en werd enthousiast ontvangen.