"Aannemers willen onze facturen ontvangen via de DICO Standaard"
Vrijdag 15 december 2023
Veel van de pleinen en straten waarover we dagelijks lopen, zijn voorzien van bestrating geproduceerd en geleverd door de mensen van Struyk Verwo Infra. Duurzame en slimme bestrating zoals klimaatadaptieve groenbestrating die water sneller afvoert en hittestress tempert. Of speciale tegels waarin oplaadkabels van elektrische auto’s veilig opgeborgen zijn om struikelgevaar te voorkomen. Struyk Verwo Infra vernieuwt ook de eigen bedrijfsvoering door te digitaliseren en te standaardiseren, vertelt commercieel manager Edwin de Bruin.
Factureren via DICO
Edwin de Bruin vertegenwoordigt NVTB (Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie) in de DICO Beheercommissie van Ketenstandaard. Hij licht graag toe waarom Struyk Verwo Infra de DICO Standaard is gaan gebruiken. "Gemeenten zijn onze belangrijkste opdrachtgevers, maar vaak loopt de bestelling van onze producten en diensten via een aannemer die voor de gemeente werkt. Bijna alle grote aannemers willen onze facturen ontvangen via de DICO Standaard. Sinds 2002 is dit dé standaard voor elektronisch factureren in de bouwsector."
Tijd en kosten besparen
Het versturen van facturen via DICO werpt vruchten af, merken ze bij Struyk Verwo Infra. Van de 65.000 facturen tot en met november, wordt ongeveer een derde verstuurd via deze standaard. De Bruin: "We besparen veel tijd en kosten door op deze manier te werken. Omdat het versturen van DICO volledig digitaal verloopt, ontstaan er minder vergissingen dan wanneer de gegevens handmatig ingevoerd worden. En het scheelt een heleboel arbeidsuren die bij vergissingen worden besteed aan het opstellen en goedkeuren van creditnota’s."
Dezelfde taal spreken
De Bruin is ook blij met de eenduidigheid die de DICO Standaard biedt. "Vanochtend waren we bijvoorbeeld bezig met een offerte voor het leveren van stootbanden. In het veld heten die ook wel ‘varkensruggen’, maar niet iedereen begrijpt dan wat je bedoelt. Door DICO te gebruiken, spreekt iedereen dezelfde taal. Dan worden de stootbanden in één keer besteld met de juiste specificaties wat betreft materiaal, hoogte en vorm."
Klanten ontzorgen
Op dit moment gebruikt Struyk Verwo Infra de DICO Standaard voor facturen en leveringen. In de toekomst wil De Bruin de standaard ook gaan gebruiken bij offertes en opdrachtbevestigingen. "Dit staat hoog op onze wensenlijst. Met vergaande digitalisering willen we klanten ontzorgen in elke fase en processen vergemakkelijken. Dit geldt voor meerdere aandachtspunten in onze organisatie, zoals bijvoorbeeld ook het finetunen van logistieke apps. Stapsgewijs maken we dit soort digitaliseringsslagen."
Breder gebruik DICO
De DICO Beheercommissie waar De Bruin deel van uitmaakt, is verantwoordelijk voor een goed beheer van de standaard. De Bruin: "Het is voor mij leerzaam om tijdens bijeenkomsten te horen hoe andere bedrijven de DICO Standaard benutten. Die informatie vertaal ik naar mijn eigen werkzaamheden en deel ik ook met de NVTB. Ook deel ik mijn eigen praktijkervaringen. Ik zet me er graag voor in om te stimuleren dat we in onze sector de DICO Standaard nog breder gaan gebruiken. We kunnen zoveel efficiënter werken als iedereen dezelfde taal spreekt."
Gegevens versturen via DICO
Deze berichten kunnen via DICO worden verstuurd.
Dit artikel bieden we je aan via Ketenstandaard.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?