Logo Bouwend Nederland

Aannemersbedrijf J.M Putter wil het veiligheidsbewustzijn vergroten

Donderdag 7 maart 2024

Voor Aannemersbedrijf J.M Putter is het dit jaar de eerste keer dat het bedrijf meedoet aan de Bewust Veilig Dag. Maar dat wil niet zeggen dat veiligheid een ondergeschoven kindje is bij het bouwbedrijf uit Uitgeest. “Absoluut niet!”, zegt directeur Arjan Putter. “Veiligheid is belangrijker dan tijd, zeg ik altijd.”

Aannemersbedrijf J.M Putter is actief in de utiliteitsbouw – met schoolgebouwen en politiebureau’s als specialiteit – en in de woningbouw, van appartementen en kleinschalige woningbouwprojecten tot en met luxe villa’s. De 25 medewerkers zijn momenteel verspreid over zeven verschillende bouwlocaties en dat maakt de organisatie van de Bewust Veilig Dag er niet makkelijker op. Is al het personeel op die dag op één of twee locaties aan het werk, dan is eenvoudiger om iedereen te bereiken. Ook voor zo’n eerste deelname is het even zoeken naar een passend programma. Maar de website www.bewustveilig.com bleek een goed hulpmiddel. “Een plezierige en toegankelijke website”, vindt Putter. “Er staan ondermeer verschillende toolboxen op waar je uit kunt kiezen. Wij hebben gekozen voor de toolbox ‘Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreken’. Het gaat er bij veiligheid op de bouwplaats toch vooral om dat iedereen zich bewust is van risico’s, gevaarlijke situaties en het eigen handelen. Daar sluit deze toolbox volgens ons heel goed op aan.”

Discussie op gang brengen

De vier projectleiders van het bedrijf, waar de directeur er zelf een van is, volgen de toolbox op kantoor en delen de inhoud vervolgens met de medewerkers. Putter wil daarnaast een week of twee voor de Bewust Veilig Dag een kleine enquête verspreiden onder het personeel. Daarin wordt ze gevraagd naar wat ze zelf nou gevaarlijke situaties op het werk vinden en wat volgens hen belangrijk zou zijn om extra aandacht aan te besteden. De projectleiders gaan op Bewust Veilig Dag langs alle bouwlocaties om de input op te halen. “De bedoeling is om er dan ook over in gesprek te gaan met de medewerkers. Natuurlijk hebben we afspraken over veilig werken, maar het kan altijd voorkomen dat iemand bijvoorbeeld vergeet de helm op te zetten. Door er samen over te praten en er op de 27e maart nadrukkelijk aandacht aan te besteden, willen we proberen dat veiligheidsbewustzijn bij de mensen te vergroten.” Een belangrijke boodschap die Putter het personeel daarbij wil meegeven, is dat hij veiligheid belangrijker vindt dan tijd. “Een veelgehoorde klacht is dat veiligheidsmaatregelen veel tijd kosten. Ik wil echter dat ons personeel weet dat we het belangrijker vinden dat ze elke dag veilig thuiskomen dan dat het werk wat eerder klaar is.”

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.