Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Aanpassing rijbewijsregels elektrische busjes vertraagt emissieloze logistiek

Aanpassing rijbewijsregels elektrische busjes vertraagt emissieloze logistiek

Donderdag 7 december 2023

Op 6 december maakte demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief bekend dat per 1 juli 2024 een B-rijbewijs niet meer voldoende is voor bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3.500 en 4.250 kilo. Vanaf 1 juli 2024 is hiervoor een vrachtwagenbewijs nodig.

Samen met Transport & Logistiek Nederland, Koninklijke RAI Vereniging, evofenedex, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen, BOVAG, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW en MKB-Nederland vinden wij het veel te kort dat de gedoogregeling met een half jaar wordt verlengd. Om de benodigde wetgeving in te voeren is minstens een jaar nodig.

 

Bekijk hier de bekendmaking

 

Met dit besluit dreigen ondernemers met duurzaamheidsambities onnodig op kosten te worden gejaagd. Daarnaast wordt het verder verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden vertraagd. De coalitie pleit voor een soepele verlenging van de gedoogregeling tot het moment dat er nieuwe wetgeving is. De duurzame, stille en schone elektrische bestelauto kan dan gewoon inzet blijven worden en een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de sector.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.