Logo Bouwend Nederland

Al meer dan 500 bedrijven staan stil bij veilig en gezond werken

Woensdag 17 januari 2024

‘Veiligheid versterkt als je samenwerkt.’ Zo luidt het motto van de Bewust Veilig-dag 2024. Al meer dan 500 bedrijven schreven zich in. Zij laten daarmee zien dat ze veilig en gezond werken hoog op de agenda hebben staan. Deelnemers kunnen dit jaar gebruik maken van maar liefst zes toolboxen, een Bewust Veilig-krant voor medewerkers en mooie producten uit de webshop. Meld je dus snel aan!

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van brancheverenigingen Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Deelnemende bedrijven besteden op deze dag extra aandacht aan veilig en gezond werken. Dat doen zij elk op hun eigen manier. Sommige bedrijven organiseren zelf leuke, creatieve en leerzame activiteiten voor hun personeel. Maar deelnemers kunnen ook gebruikmaken van de initiatieven die de organisatie van de Bewust Veilig-dag beschikbaar stelt.

Toolboxen

Vorig jaar bleken de online toolboxen al erg populair. De drie presentaties werden elk door een paar honderd mensen live gevolgd. Mede door het succes van vorig jaar staan er dit jaar maar liefst zes toolboxen op het programma. Hierin geven experts handige tips en handvatten mee over de volgende veiligheids- en gezondheidsonderwerpen:

  • Werken langs de weg
  • Veilige inzet van e-materieel
  • Werken op hoogte
  • Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij bewerking
  • Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreekbaar maken
  • Fysieke belasting op bouwplaats en kantoor

 

Het programma met alle begin- en eindtijden van de toolboxen vind je hier.  

Webshop

De organisatie helpt bedrijven ook om hun deelname aan de Bewust Veilig-dag te promoten onder personeel, opdrachtgevers en andere relaties. Daarvoor is een speciale Bewust Veilig-webshop beschikbaar. Hier kunnen bedrijven diverse producten bestellen om te laten zien dat veilig en gezond werken hoog op de agenda staat. Denk aan posters en bouwhekdoeken om hun deelname te etaleren, of pennen en kaartspellen om uit te delen aan medewerkers en relaties. In de webshop is het gehele assortiment te vinden.

Al 500 deelnemers

Goede communicatie en duidelijke afspraken zijn tenslotte essentieel om voor iedereen een veilige en gezonde werkplek te creëren. Maar ook goede ketensamenwerking helpt ons om bewustwording te creëren rond veilig werken. Daarom is het goed om te zien dat steeds meer bedrijven er hetzelfde over denken. Vorig jaar deden een recordaantal van 695 bedrijven mee aan de Bewust Veilig-dag. En voor de komende editie staat de teller al op ruim 500 deelnemers! De verwachting is dat de komende weken nog veel extra bedrijven zich zullen aanmelden voor deze themadag.

Ook meedoen? Meld je dan snel aan!  

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.