1. Home
  2. Nieuws
  3. Arbeidsinspectie verscherpt handhaving dieselmotoremissies

Arbeidsinspectie verscherpt handhaving dieselmotoremissies

Donderdag 11 januari 2024

Veel bouw- en infrabedrijven investeren al volop in schoon en emissieloos bouwen. Met het SEB-convenant ligt er ook een duidelijk tijdspad voor het uitfaseren van fossiel aangedreven materieel. Met deze transitie scherpt de Arbeidsinspectie nu versneld haar handhavingsbeleid dieselmotoremissies aan. Dit geldt in eerste instantie voor machines met een dieselmotor <56kW. Deze moeten voortaan altijd een roetfilter hebben met een effectiviteit van minimaal 95%.

Werknemers die met of in de nabijheid van materieel met een dieselmotor werken, worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om je werknemers en anderen in de omgeving hiertegen te beschermen. De Nederlandse Arbeidsinspectie zal hier ook strenger op toezien.

 

Concreet betekent dit dat dieselaangedreven machines <56kW per vandaag een effectieve roetfilter moeten hebben. Als de dieselaangedreven machine nog niet vanuit de fabriek een effectief roetfilter heeft, dan moet je deze alsnog aanbrengen (een zogenoemd retrofit roetfilter).

Overzicht van dieselaangedreven machines waarop gehandhaafd wordt

  • Graafmachines, minigravers, wielladers, shovels, schrankladers en vergelijkbare dieselaangedreven machines 1 t/m 3 ton en tot een vermogen van 19kW (alle Stage-Tier klassen).
  • Graafmachines, wielladers en shovels en vergelijkbare dieselaangedreven machines van 19 tot 56kW (t/m 10 ton). Een retrofit filter is bij >19kW niet nodig als de motor voldoet aan de Stage V norm.
  • Trilplaten, trilwalsen en trilstampers.
  • Compressoren, hoogwerkers en aggregaten.
  • Een retrofit filter is bij >19kW niet nodig als de motor voldoet aan de Stage V norm.
  • Een retrofit filter is bij >19kW en <560 kW niet nodig als de motor voldoet aan de Stage V norm.

Vanaf 1 januari 2030 geen dieselaangedreven machines <56 kW meer

Klein materieel mag dan in principe alleen nog elektrisch of waterstof aangedreven zijn. Als een bepaalde machine tegen die tijd nog niet op de markt beschikbaar is, dan zijn emissiearme alternatieven aangedreven op LPG en benzine toegestaan.  

Subsidie beschikbaar voor aanschaf emissieloos materieel

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is er voor de aanschaf van en de ombouw naar emissieloze (uitstootvrije) bouwwerktuigen en bouwvaartuigen door bouwbedrijven. De SSEB is er ook voor de ombouw van bouwwerktuigen en bouwvaartuigen naar emissiearm.

 

Vanaf 5 maart 2024 kun je deze subsidie weer aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

Meer weten over de handhaving van de Arbeidsinspectie?

Bekijk dan de nieuwe werkinstructiemodule DME van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 6 september 2024
Safety&Health@Work en Veiligheidscongres NVVK samen in Ahoy

Woensdag 2 en donderdag 3 oktober ben je in Ahoy aan het juiste adres voor alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. De vakbeurs Safety&Health@Work biedt een uitgebreid aanbod aan producten en diensten op het gebied van beschermende kleding, kennis & opleidingen, technologie & robotica en veiligheidsmiddelen en -materialen. Het veiligheidscongres van de NVVK gaat in op maatschappelijke trends die het vak van veiligheidskundige beïnvloeden.

Dinsdag 20 augustus 2024
Webinar Omgevingsveiligheid 26 september

Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Wat dat voor jou als KAM-manager, omgevingsmanager, projectleider, uitvoerder of werkvoorbereider betekent, vertellen we je in een webinar. Je hoort meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Sluit vooral aan op donderdag 26 september van 13:30-14:30 uur.

Maandag 5 augustus 2024
Oproep deelname aan werkconferenties over de vergwisplicht

In september organiseert de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) twee conferenties over de vergewisplicht. In het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de opdrachtgever in de ontwerpfase verplicht is om zich ervan te vergewissen dat de betrokken werkgevers en zelfstandigen in staat zijn de verplichtingen voor de arbeidsomstandigheden die gelden in de uitvoeringsfase na te komen. We waarderen het als je jouw ervaringen deelt met de Arbeidsinspectie. Dus sluit vooral aan op donderdag 5 of donderdag 19 september van 9.30 tot 16.30 in Utrecht.