Logo Bouwend Nederland

Arbeidsmarktcommunicatietip: spreek de taal van je doelgroep

Woensdag 13 december 2023

Een geweldige opkomst, een boeiend programma, een gezellige sfeer én een smakelijke kerstlunch; de bijeenkomst van 7 december in Apeldoorn was een perfecte afsluiting van 2023 voor de HR-professionals van regio Oost.

Het was volle bak bij de HR-bijeenkomst van 7 december. Maar liefst 50 deelnemers waren er naar het Van der Valk hotel Apeldoorn gekomen. Na haar welkomstwoord praatte Mayra Schoolen ze bij over de status van de cao-onderhandelingen; een onderwerp waar HR-medewerkers en -managers altijd zeer geïnteresseerd in zijn. Esther ten Have van Bouwend Nederland richtte  vervolgens de focus op vrouwen in de bouw met een technisch beroep. Ze riep dames die zich bezighouden met het primaire proces van bouwen op om vooral naar de Bouwvrouwendag te komen. Bouwend Nederland organiseert die op vrijdag 8 maart 2024 bij Bouwmensen Rijssen.

Het imago is zo gek nog niet

Het volgende programma-onderdeel was de presentatie van Angelina van Weerdenburg over de imagocampagne ‘De Bouw maakt het’. De senior communicatie adviseur van Bouwend Nederland vertelde onder meer dat Nederlanders veel positiever naar de sector kijken dan de sector zelf dat inschat; zo’n 44% heeft een positief tot zeer positief beeld van de bouw en infra terwijl slechts 6% er negatief over denkt. Niet slecht dus, maar dat betekent ook dat er met 50% ‘neutralen’ nog veel hartjes te winnen zijn. Van Weerdenburg riep op om daar als bouw en infra gezamenlijk aan te werken, bijvoorbeeld door mooie projecten aan te dragen zodat die weer kunnen worden gebruikt in campagnes.

Interactief en informatief

Het hoofdgerecht van de bijeenkomst was ‘Arbeidsmarktcommunicatie’. Annefleur Verveld en Margon Lamers van de Jong & Laan, adviseurs arbeidsmarktcommunicatie, trakteerden de deelnemers op een leerzame en interactieve sessie over dit onderwerp. Er werd onder meer gediscussieerd over de vraag hoe je er als bedrijf nou voor kunt zorgen dat je bij de juiste mensen de juiste snaar weet te raken zodat ze bij jouw bedrijf komen werken. Belangrijk volgens de twee specialisten is vooral om de taal te spreken van de groep die je aan je wilt binden. Hierover, en over andere vraagstukken rondom het thema, discussieerden de deelnemers verder aan drie gesprekstafels. Daar ging het over: Timmeren aan een toekomstbestendig voordelenpakket, Bouwen aan een duurzaam droomteam en Ontwerpen van een moderne constructie voor het werving- en selectieproces. Er werd gerouleerd zodat iedereen aan elke gesprekstafel kon aanschuiven. De input, die op flip-overs werd verzameld, wordt nog uitgewerkt en onder de aanwezigen verspreid.

Kerstlunch met een aardigheidje toe

De vorm met de discussietafels was niet alleen een mooie methode om veel informatie op te halen, maar ook om elkaar beter te leren kennen. Daar konden de deelnemers nog een vervolg aan geven tijdes de afsluitende kerstlunch. Als dank voor de goede inzet in het afgelopen jaar en de altijd weer aangename sfeer van de bijeenkomsten, kregen alle deelnemers een leuk cadeautje mee. En uiteraard de planning voor komend jaar, want ook in 2024 worden er weer informatieve HR-bijeenkomsten georganiseerd. Houd je je bij jouw bedrijf ook bezig met HR/personeelszaken en zou je je bij de HR-contactgroep willen aansluiten? Neem dan contact op met Mayra Schoolen.

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.